12.6.2023. 12:44
0
Delegacija EU reagovala na užasavajuću izjavu ratnog zločinca Darija Kordića
FOTO: RSE
"Sramotna izjava Darija Kordića da se ne kaje zbog svojih postupaka tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazuje užasan nedostatak stida i empatije prema svima koje su ubile snage koje je on predvodio tih godina", saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije EU u BiH naglašavaju kako su ratni zločini nad nedužnim civilima zbog kojih je Kordić bio zatvoren iscrpno dokumentovani i dokazani na sudu.

“To su utvrđene činjenice. Umjesto da razmišlja o životima koje je svojim djelima uništio i posljedicama koje trpe porodice njegovih žrtava, on je odlučio dati nečuvene komentare koji glorifikuju njegove postupke i produbljuju traumu svih onih koji su pogođeni ratom”, istakli su.

Dodali su kako takvi komentari drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu u prošlosti i trebaju ih u potpunosti osuditi svi koji se zalažu za istinu, pravdu i istinsko pomirenje.

Podsjetimo, ovih dana u fokus javnosti dospio je snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić na pitanje “je li vrijedilo zatvora i rata” odgovara kako bi “sve ponovio” i kako ni “sekunde ne bi zamijenio”.

Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije. Između ostalog, danas su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pisali Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.