12.6.2023. 20:39
3
Dodik: Ponosan sam na odlikovanje koje mi je dodijelio Putin
Odnosi Republike Srpske i Rusije su prijateljski, puni razumijevanja, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik na prijemu koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije povodom Dana Rusije – 12. juna.

Dodik je naglasio da “RS i Rusija njeguju iste porodične i tradicionalne vrijednosti, kao i stvaranje jake suverene države i suverenog odlučivanja, bez miješanja u unutrašnje stvari”.

“Rusija je za RS važna zato što dosljedno sprovodi Daytonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment.

To cijenimo. RS cijeni i ulogu Rusije u Vijeću sigurnosti UN jer je spremna da čuje i stav RS, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da RS sarađuje sa Rusijom, ali da nema ništa protiv saradnje i sa ostalim istočnim i zapadnim zemljama.

“Neutralni smo u sukobu Rusije i Ukrajine. Ne priključujemo se sankcijama zapada prema Rusiji. Želimo da se rat u Ukrajini što prije završi rat”, poručio je Dodik.

On je istakao da Rusiju danas pokušavaju da satanizuju, da govore o njenom “malignom uticaju” u Bosni i Hercegovini, a “da bi se takav utjecaj, ukoliko postoji, mogao pripisati Zapadu i NATO koji je bacao osiromašen uranijum zbog kojih su mnogi dobili maligna oboljenja”.

“Izuzetno sam ponosan na odlikovanje koje mi je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i BiH i jačanju partnerstva sa RS.

Koliko sam razumio riječ je o najvišem odlikovanju (Orden Aleksandra Nevskog) koje se dodjeljuje stranim državnicima. Drago mi je da me tretiraju na taj način. Uživat ću u trenutku kada taj orden budem primao od predsjednika Ruske Federacije”, naglasio je Dodik i čestitao Dan Rusije.

Dodik je poručio da je ponosan i na zahvalnicu koju mu je danas uručio predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov. Razlog je podržavanje međunarodne novinarske saradnje, prenosi RTRS.


(Ajdin B.)
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.