14.6.2023. 15:09
0
Efendić o formiranju Vlade FBiH: "Djelovat ćemo kao kvalitetna opozicija. Ustavni poredak uvijek ćemo poštovati"
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovine Semir Efendić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ta stranka nije dio parlamentarne većine, te da nisu željeli sudjelovati u formiranju vlade koja je imenovana na, po njihovom mišljenju, neustavan način.

Naveo je da će zastupnici te stranke u Federalnom parlamentu nastojati raditi na način koji je najbolji za građane i koji se od njih očekuje.

Kazao je da je bilo pojedinih dilema, čak i špekulacija u javnosti, da bi Stranka za BiH ipak mogla biti dio većine, te istaknuo da je zaključak vrlo jasan – djelovat će u parlamentu “kao aktivna i kvalitetna opozicija”.

Pojasnio je da to podrazumijeva da će njihov klub, sve ono što bude dobro na dnevnom redu Parlamenta FBiH podržati zbog građana, a sve ono što bude loše, najoštrije i najdetaljnije kritikovati, i aktivno sudjelovati u predlaganju zakona, amandmana, odluka i drugih akata unutar parlamenta.

Što se tiče Kantona Sarajevo, Efendić je kazao da je Stranka za BiH potpisala Sporazum o formiranju vlasti sa strankama Trojke, gdje je imenovana vlada i krenulo se u realizaciju tog sporazuma.

Po njegovim riječima, postoje određeni zastoji u realizaciji tog sporazuma, ali i tu što se tiče Stranke za BiH, nema dileme da su vjerni tom sporazumu u namjeri da se on realizira.

Šef Kluba Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić je kazao da na federalnom nivou djeluju kao aktivna, konstruktivna opozicija otvorena prema svim dobrim vladinim rješenjima.

“S druge strane, sve ono što je loše po građane Federacije BiH, porezne obveznike, privrednike, mi ćemo žestoko kritikovati”, naveo je on.

Na novinarsko pitanje u vezi s izborom sudije Ustavnog suda, kazao je da je to ključna tačka dnevnog reda naredne sjednice.

“Ključ svega jeste Komisija za izbor i imenovanje. Mi imamo jednu predstavnicu u toj komisiji. Ona će glasati na način da tražimo više kandidata pred federalne parlamentarce. Smatramo da je to demokratski”, naveo je Čavalić.

Šef kluba Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić je kazao da je ta stranka odlučila da u KS bude dio političke većine koja će obnašati vlast u narednom periodu.

“Bili smo svjesni činjenice da stranke Trojke imaju dovoljan broj skupštinskih mandata i da mogu napraviti vlast i bez Stranke za BiH. Ali smo mi, kao faktor političke stabilnosti, ipak odlučili da budemo dio te većine, kako bi našim aktivnostima doprinijeli da ta politička stabilnost bude na višoj razini od one koja je bila u prethodnom mandatu”, kazao je Bandić.

Napomenuo je da su sve aktivnosti Kluba Stranke za BiH potčinjene isključivo njihovim programskim ciljevima.

“Naši programski ciljevi su jasno propisali da nam je država BiH na prvom mjestu. Ustavni poredak uvijek ćemo poštovati i uvijek ćemo se boriti za sve one odluke koje se zasnivaju na jačanju ustavnog poretka”, istaknuo je Bandić, navodi Fena, prenosi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.