20.6.2023. 14:32
0
Sattler i Murphy Vladi FBiH: “Ako propustite ovu priliku, nema nazad”
FOTO: Screenshot / N1
U Sarajevu održan sastanak šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera i ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja s predstavnicima vlasti FBiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) rekao je, nakon održanog sastanka, da su partneri jako opredijeljeni da podrže rad Vlade FBiH i da pomognu prioritete u radu Vlade ka evropskom putu BiH.

“Oni su svojim ponašanjem pokazali da su prijatelji BiH i da su u punom kapacitetu na raspolaganju za rad i korist za građane BiH. Mi smo također prezentirali svoje prioritete kao Vlada FBiH i drago mi je da se slažemo oko svih tih prioriteta, a to je da su ključni vladavina prava i borba protiv korupcije. Informisani su od nas da će biti vrlo brzo sastanak ministra pravde, mene kao premijera sa direktorom VSTV-a, kako bi se napravio Odjel federalnog tužilaštva i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi to procesuirao ono što utvrdi Odjel federalnog tužilaštva. Upoznali smo ih sa izazovima koji su pred Vladom FBiH”, kazao je Nišić te zahvalio ambasadoru Michaelu Murphyju i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru.

Američki ambasador u BiH je kazao kako je zadovoljan sastankom gdje su utvrdili zajedničke prioritete koji se moraju ispuniti i realizirati da BiH ostvari svoj evropski put.

“Ovo je ključni trenutak za Vladu FBiH nakon bivše Vlade u tehničkom mandatu. Inflacija, obrazovanje i zapošljavanje su prioriteti i da ne budu u fukosu nacionalne netrpeljivosti koje su u fokusu. Razgovarali smo o ovim reformama i pitanje vladavine prava i donošenje svih propisa koji će omogućiti rad javnih preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta. Također i realizacija projekta “južne interkonekcije” čija bi izgradnja mogla otvoriti nova radna mjesta. Vlada FBiH treba donijeti ove zakone veoma brzo da se krene u realizaciju. Smatraćemo odgovorne one koji su spremni da ovo prokockaju. Prilike kao što je ova je rijetka i ako se propusti, nema nazad. Nadam se da će Vlada FBiH u potpunosti iskoristiti ovu šansu”, rekao je ambasador Murphy.
 
Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler također je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom i ponovio ono što je rekao ambasador Murphy da je ovo jedinstvena prilika za BiH.

“Kandidatski status je bio signal građanima, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi intenzivnije na realizaciji i ispunjavanju prioriteta koje je zadala EU. Moja šefica, Ursula von der Layen je pretstavila u Bratislavi par stvari bitnih za Zapadni Balkan. Treba iskorisiti ovaj ubrzan proces integracija na EU tržište i intezivniju regionalnu saradnju i konkretne aktivnosti koje smo dogovorili sa Vladom FBiH je osigurati vladavinu prava. Isto tako, naša podrška nije deklarativna, već iskoristiti goepolitičku situaciju i sa ovim vladama raditi na ostvarenju ciljeva. Nivo FBiH je važan za EU integracije jer preko 90% građana FBiH priželjkuje taj put. To je bila jedna od tema danas i govorili smo o suštinskim i egzistecijalnim pitanjima. I unapređenje rada javnih preduzeća koji predstavljaju terete za budžetske resurse i da su pod utjecajem političkih subjekata. Paralelno s tim, govorili smo o standardima slobode javnog okupljanja, rada medija i organizovanog kriminala. Dostavio sam pregled prioriteta, njih 27 i bilo mi je zadovoljstvo da će 4 stavke biti na dnevnom redu sjednica Vlada i u domovima parlamenta. Tri zakona nas očekuju iz oblasti energetike i nadam se da ćemo imati pozitivne informacije.”, rekao je Sattler.


Izbor sudije Ustavnog suda BiH

Na pitanje da li prolongiranje za imenovanje sudije Ustavnog suda iz FBiH političko pitanje Nikšić je rekao.

“Očekujem da ono što bude na dnevnom redu i unutar parlamentarne većine, dobije podršku”, kratko je rekao Nikšić, rekavši da ne zna šta se podrazumijeva pod “političkom trgovinom”.

“Što se tiče Ustavnog suda BiH pravila se moraju slijediti i vrlo je jasno navedeno da se imenuju najbolji i najkvalifikovaniji kandidati. Birati samo najbolje i najstručnije”, rekao je ambasador Murphy. “Da li se tu radi o imenovanju direktora javnih preduzeća, Ustavnog suda, komesara policije, to moraju biti najbolji” zaključio je, navodi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.