26.6.2023. 17:42
1
Reis Kavazović: SAD su napravile veliku grešku u BiH, a sada ih upozoravamo...
Reis Husein ef. Kavazović izjavio je kako Srbija i Hrvatska prednjače u udaranju Bosne i Hercegovine koja je, kako kaže, pod patronatom Evropske unije pretvorena u vreću za udaranje.

On je, u intervjuu za Glas Amerike, između ostalog govorio i o političkim dešavanjima te je poručio kako je visoki predstavnik Christian Schmidt prilikom formiranja vlasti u FBiH ugrozio vladavinu prava.

Aludirao je Kavazović na odluku Schmidta kojom glas potpredsjednika FBiH Refika Lende nije bio presudan za potvrđivanje novog saziva Vlade FBiH.

- On je suspendirao Ustav FBiH na jedan dan, tako što je oduzeo ovlasti Refiku Lendi da njegov potpis ne važi jedan dan. To je najveća povreda propisa u BiH i smatram da nije dobra praksa, pogotovo ako dolazi od visokog predstavnika. Političari trebaju reći da li su Bošnjaci oštećeni, jer postoji opći dojam da je tako. Ima i naznaka da su tome kumovale komšije sa zapada. Smatram to dugoročno štetnim, jer narušava vladavinu prava državi koja teži europskim standardima i integracijama, rekao je Kavazović.

Ističe kako je zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama, ali im zamjera što su Bosnu i Hercegovinu prepustili Evropskoj uniji koja, prema Kavazovićevom mišljenju, nije sposobna rješavati teška pitanja na Balkanu, a posebno u BiH.

- BiH je pod europskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, ko god je želio nešto probati na BiH - mogao je to učiniti. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusij i Mađarska. Svako može doći ovdje i osokoliti snage koje žele razbiti BiH. SAD su napravile veliku grešku kada su povukle trupe iz BiH. Trebalo je ostaviti makar jedan dio, pa i simboličan, te tako poslati poruku da je BiH država koja je pod američkom protekcijom. SAD su se opredijelile za crnu listu koja nije dovela do rezultata. BiH je lokomotiva koja je na velikoj nizbrdici i ide prema ambisu. Plašim se da će crna lista u crno zaviti BiH zbog nepravovremenog reagovanja prema onima koji razbijaju BiH, tako da se uklone s političke scene, kazao je on u intervjuu za Glas Amerike.

Potom je Kavazović otvoreno naveo države koje se prema Bosni i Hercegovini ne odnose onako kako bi trebalo.

- Upozoravamo naše prijatelje iz SAD-a na četiri države koje se prema BiH odnose kako ne treba – Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Hrvatska ima veliki broj imovine BiH u svojim rukama. Pitanje zajedničke imovine Hrvatska nije željela raspravljati na zajedničkoj sjednici vlada, poručio je Kavazović.

Reis Kavazović je kazao kako će Islamska zajednica nastaviti sa buđenjem svijesti o potrebi institucionalnog jačanja države.

- Država se treba demokratizirati i građani biti ravnopravni. Sve suprotno, ugrožava bošnjački narod. Trebamo raditi na izgradnji i jačanju institucija. Narodna skupština Republike Srpske zaključcima nastoji destruirati OHR i Ustavni sud BiH. Islamska zajednica će nastaviti apelirati i buditi svijest o potrebi institucionalnog jačanja države, ali da one rade svoj posao. Da ne spavaju kada se narušava red i mir, prijeti secesijom i kada cvjeta korupcija. Da li je moguće da se za jednu godinu podigne samo jedna optužnica u Zapadno-hercegovačkom kantonu? Tražimo da se to efikasno mijenja.


(Admir O.)

 
ReisCeric
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.