27.6.2023. 8:05
2
IGK o napadu na Osmana Mehanovića iz Bratunca: Rezultat kontinuiranog negiranja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika
U Bratuncu su u petak navečer, 23. juna, oko 23:00 sata, na parkingu tri lica fizički napala Osmana Mehanovića iz Bratunca pri čemu su mu nanijela teške tjelesne povrede.

Povodom ovog napada oglasili su se i iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Kontinuirano negiranje osnovnih ljudskih prava"
Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Ovaj kao i niz drugih napada je rezultat kontinuiranog negiranja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika u bh. entitetu RS. Antibosanska politika političke pozicije i opozicije u bh. entitetu RS koju tolerišu pravosudni organi BiH i internacionalna zajednica unosi sve više strah, nemir i nepovjerenje među povratnike u bh. entitet RS.

Sramno, anticivlizacijski i dehumanizirajuće je što Policijska uprava Zvornik o ovom događaju nije izvjestila blagovremeno. Sraman je pasivan odnos bratunačke policije.

Odgovornima za ovaj ali i sve druge napade na povratnike u manjem bh. entitetu RS smatramo Tužilaštvo BiH koje ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, ne zna ili ne želi procesurati negatore genocida, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine u BiH.

Pasivan odnos Tužilaštva BiH

Upozoravamo da pasivan odnost Tužilaštva BiH uz svesrdnu podršku negatora države BiH i negatora genocida Milorada Dodika, te indolentan odnos internacionalne zajednice daje dodatnu slobudu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u bh. entitetu RS.

Pozvali smo međunarodne zvaničnike u BiH: UN, članice PIC-a, EU, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada posjete povratnike i da, djeluju shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine.

Pozvali smo Vladu Kanade i ambasadora Kanade u BiH sa sjedištem u Budimpešti da posjeti povratnike u manjem bh. entitetu RS, te da Kanada zatraži posebnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira posvećenu opasnom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika u bh. entitet RS.

Zaštita povratnika

Pozivamo visokog predstavnika da upotrebi svoja ovlaštenja u cilju zaštite povratnika.

Informišemo svjetsku javnost da je napad na povratnike dio režimske, antibosanske, antievropske, anticivilizacijske politike u bh. entitetu RS koja je nastavak velikonacionalističke politike Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika u Srbiji i BiH. Informišemo svjetsku javnost da ni jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu - navodi se u saopćenju.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.