27.6.2023. 12:38
0
Europol izvršio preko šest hiljada hapšenja unutar opsežne akcije
FOTO: Europol
Europska policijska agencija Europol saopštila je u utorak da je uklanjanje Encrochata, podzemne kompanije koja je kriminalcima nudila navodno sigurnu šifriranu komunikaciju, dovelo do više od šest i po hiljada hapšenja i zaplijenjene imovine u iznosu od 900 miliona eura.

Sistem je imao oko 60 hiljada korisnika kada se naglo zatvorio u junu 2020., a Europol je sljedećeg mjeseca otkrio da su službenici za provođenje zakona mjesecima presretali komunikaciju korisnika, prenosi N1.

U saopštenju od utorka, Europol je ponudio svoj prvi pregled rezultata operacije, za koju je rečeno da je “izazvala šok među grupama organiziranog kriminala u Europi i šire”.

Policija je analizirala više od 115 miliona “kriminalnih razgovora”, javio je Europol, pomažući u sprječavanju “nasilnih napada, pokušaja ubistava, korupcije i transporta droge velikih razmjera”.

Agencija je još saopštila da su istrage do sada dovele do zapljene 100 tona kokaina, 30 miliona tableta “hemijskih droga”, gotovo hiljadu vozila, stotine nekretnina i deseci brodova i aviona.

Policijsko saopštenje ne daje pojedinosti o tome jesu li sami vlasnici Encrochata uhapšeni.

Francuske i nizozemske vlasti trebale bi kasnije u utorak održati konferenciju za novinare u Lilleu.

Djelomične rezultate istraga povezanih s Encrochatom prethodno su objavile francuska, nizozemska i britanska policija 2020., a njemačka policija 2021.

Encrochat je prodavao modificirane Android mobilne uređaje za oko 1000 eura svaki i naplaćivao korisnicima pozamašne pretplate uz obećanje da će njihova komunikacija ostati šifrirana i tajna.

Naglo se ugasio u junu 2020. nakon što su njegovi neidentificirani operateri očito shvatili da su ugroženi.

Europol je rekao da je kompanija usmjerila šifrirane komunikacije preko poslužitelja u Francuskoj.

“Na kraju je bilo moguće postaviti tehnički uređaj za nadmašivanje tehnike enkripcije i dobiti pristup prepisci korisnika”, pojašnjeno je iz Europola.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.