3.7.2023. 15:10
0
Pozder potpisala ugovore: Za javne ustanove zaštićenih područja 237.500 KM
FOTO: Sa potpisivanja: Federalno ministarstvo okoliša i turizma / Avaz
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja, koji su dobili sredstva na osnovu Programa „Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti“.

Riječ je o podršci koja se dodjeljuje na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - akcioni plan strategije okoliša“, a koji je utvrđen Budžetom FBiH za 2023. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora iznosi 237.500 KM, a sredstva će biti dodijeljena Javnom komunalnom preduzeću „Šćona“ d.o.o. Fojnica koje upravlja Spomenikom prirode „Prokoško jezero“, zatim Javnom preduzeću „Park Prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina, te Zaštićenom pejzažu „Konjuh“ Banovići.

"Svojim prirodnim ljepotama te velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta zaštićena područja su važna za održivi razvoj. Važna su i za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih staništa. Pored toga, izrazito su bitna i za razvoj kraja unutar kojeg se nalaze, odnosno u velikoj mjeri utiču na lokalno stanovništvo, kako u ekonomskom smislu, tako i na druge načine. Stoga će Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastaviti s pružanjem podrške zaštićenim područjima u Federaciji BiH, kao i zalaganjem za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH", saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.