7.7.2023. 10:38
1
NiP: Blokade su nedemokratske i štetne, osuđujemo prijetnju fizičkim nasiljem
FOTO: N1
Klub zastupnika Naroda i Pravde u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pozdravio je usvajanje seta energetskih zakona, ali je izrazio i duboko žaljenje, kako navode, pokušajima blokade rada Parlamenta Federacije BiH.

Na sjednici koja je održana kasno navečer 6.7.2023. usvojen je set energetskih zakona koji je značajan za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine i koji je usklađen sa preporukama i praksom Evropske unije, ali i dugoročnim potrebama Federacije BiH, prenosi N1.

„Usvajanje ovih zakona pokazalo je da Zastupničkim dom Parlamenta Federacije BiH može funkcionirati na korist svih građana, ponašati se odgovorno i konačno krenuti sa usvajanjem seta reformskih zakona nakon višegodišnjeg zastoja. Usvajanje ovih zakona pokazalo je i da postoji demokratska većina“, stav je Kluba NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

S druge strane, jučerašnje cjelodnevno blokiranje rada Komisije za imenovanje, ističu, pokazuje jasno opredjeljenje pojedinih stranaka da blokadama i prijetnjom fizičkom silom zaustave cjelokupan rad Parlamenta FBiH.

„Iako su članovi Komisije za imenovanje bili prisutni u zgradi Parlamenta FBiH oni se na dva uredno poslana poziva za održavanje sjednice nisu odazvali, narušavajući time kvorum što za posljedicu ima nemogućnost rada i donošenja odluka Komisije. Blokada rada institucija je nedemokratski čin koji jasno odražava stav opozicije da je spremna blokirati ne samo demokratsku većinu već i cjelokupan život u Federaciji BiH. Takvo ponašanje direktno šteti i institucijama i građanima i ono je potpuno neodgovorno“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Poručuju da je “blokiranjem rada Komisije za imenovanje ustvari je blokiran rad niza radnih tijela jer upravo Komisija za imenovanje treba da popunjava ova radna tijela”.

„Zastupnici koji su naknadno preuzeli mandat, a u Klubu NiP-a to su dva zastupnika, ne mogu biti imenovani u radna tijela te se time, osim blokade radnih tijela, onemogućava i ostvarivanje demokratskog prava ovih zastupnika. Posebno smo šokirani sinoćnjom prijetnjom upotrebom fizičke sile i takve prijetnje odbacujemo i osuđujemo. Kao legalisti želimo da vidimo promjene u skladu sa pravnim propisima te insistiramo na radu institucija i odbacujemo sve blokade kao štetne i nedemokratske. Zatečeni smo narušavanjem digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH neprimjerenim ponašanjem i vjerujemo da takvo ponašanje narušava ugled institucija i uznemiruje javnost. Vjerujemo da pred nama stoji važan posao koji moramo uraditi u korist svih građana i da blokade i prijetnje ne bi smjele nikome biti važnije“, stoji na kraju saopćenja Kluba zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.


(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.