26.7.2023. 13:28
1
Nermin Nikšić: Nećemo dozvoliti da se vrata EU ponovo zatvore
FOTO: Avaz
Nakon perioda u kojem se činilo da su stavovi nepomirljivi i sastanka na kojem su predstavnici stranaka parlamentarne većine bili čak i na ivici fizičkog obračuna, u ponedjeljak je dogovoreno usvajanje seta evropskih zakona.

Kako je rekao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, realizacija usvojenih zaključaka bi značila značajan iskorak naše zemlje na putu ka članstvu u EU, prenosi Avaz.

Pravni sistem
- Usvajanje seta zakona iz Evropske agende pokazao bi našim partnerima iz međunarodne zajednice da smo, uprkos značajnim razlikama i pogledima na neka pitanja, čvrsto opredijeljeni i jedinstveni u želji da ispunimo uvjete i postanemo članica porodice evropskih država - naveo je Nikšić.

Na pitanje da li dogovor, na određen način, Dodika oslobađa odgovornosti za sve što je radio u posljednje vrijeme i ima li najava da će NSRS povući anitidejtonske zakone, Nikšić kaže da ne postoji politički dogovor koji bi nekoga mogao amnestirati od odgovornosti.

- To je nešto što je u domenu nezavisnih pravosudnih institucija i niko, pa ni Dodik, ne može biti iznad Ustava i zakona naše zemlje. S druge strane, formalnopravno, nema nikakve potrebe da NSRS povlači sporne zakone, jer su oni, u skladu s našim pravnim sistemom, odlukom visokog predstavnika, stavljeni van snage. Ne očekujem da se ove stvari preko noći riješe, da NSRS promijeni svoje odluke, ali sam siguran da su svi koji žele da se inate svjesni posljedica te da će dobro razmisliti jesu li spremni suočiti se s njima - istakao je Nikšić.

Komentirajući ovakve političke zaokrete i mogućnost da iz najveće krize od rata izađemo kao kandidat za članstvo u EU, Nikšić kaže da smo mnogo puta svjedočili da u BiH i nemoguće postaje moguće.

- Stalno ponavljam da moramo razgovarati, iznositi stavove i boriti se argumentima za njih, a alternativa je da se svađamo, raspravljamo, naduravamo ko će koga prevariti, bez ikakvih rezultata za građane. Ja njih ne mogu promijeniti, kao što ni oni ne mogu promijeniti mene i navesti me da uradim nešto što ne želim i što ne bi bilo dobro za građane. Na njihove blokade spremni smo odgovoriti našim blokadama, a od traženja najboljih rješenja za BiH i sve njene građane nećemo se umoriti - naglasio je Nikšić, prenosi Avaz.

Dobro za građane
Podsjeća da je do izbora bilo nezamislivo da će BiH dobiti status kandidata, ali da ga je dobila.

- Naišli smo i na otvorena vrata EU i nećemo dopustiti da se ta vrata ponovo zatvore za BiH, bez obzira na sve poteškoće s kojima ćemo se morati suočiti i kritike koje ćemo trpjeti. Preuzeli smo odgovornost i rizik da uradimo nešto dobro za naše građane. Spremni smo da nas birači kazne na narednim izborima jer smatraju da nismo bili ostrašćeni, da smo se dogovarali umjesto da se svađamo. Uvjeren sam kako je moguće ispravnom politikom razgovora i jačanjem povjerenja ispuniti EU prioritete koje prethodna vlast nije uspjela ispuniti za četiri godine - potcrtao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Evropska pravna praksa
Na prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u primjedbe su dostavile i međunarodne organizacije i institucije, ali Nikšić obećava da će zakoni, čije je usvajanje najavljeno, ispunjavati evropske standarde.

- Imat ćemo zakone koji će nam omogućiti da se brže krećemo prema EU, a ne zakone koji će nam biti smetnja na tom putu. Zakon o VSTV-u jučer (u ponedjeljak, op. a.) nije imao entitetsku većinu i dogovoreno je da Kolegij Predstavničkog doma podrži tekst i da on nastavi parlamentarnu proceduru. Dogovoreno je i usvajanje Zakona o slobodi pristupa informacijama i Zakona o ombudsmenima, te da se pripreme tekstovi Zakona o sukobu interesa i Zakona o sudovima u BiH kako bi išli na sljedeću sjednicu. Naravno da ti zakoni moraju biti u skladu s evropskom pravnom praksom - naveo je Nikšić.

Svaki korak koji mi napravimo prema članstvu u EU čini nas ponosnima, a našu državu prosperitetnijom i sigurnijom.

(Elmedina H.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.