7.8.2023. 12:49
0
Ikanović nakon prijetnji zbog Izvještaja o negiranju genocida: Nećemo stati
FOTO: N1
U Srebrenici ponovo ovih dana život nije jednostavan za Bošnjake - povratnike, naročito za uposlenike Memorijalnog centra u Potočarima. Od objave Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, krenula je odmazda prema njima. Brojne su riječi osude, te je zatražena i procjene sigurnosne situacija, kao i stalna fizička zaštita za tim koji je radio na izvještaju.

Za N1 je govorio Edin Ikanović, jedan od autora izvještaja Memorijalnog centra, a čije ime su političari iz RS-a često spominjali i čije je ime, kako kaže Ikanović, bilo predmet analiziranja.

“Ovo je četvrti izvještaj po redu. Ono što radimo ove godine jeste da radimo na prikupljanju podataka o negiranju genocida u medijskom prostoru BiH i regiona. Očito je da je nekim osobama koje su se našle među top 10 negatora to zasmetalo iako se nisu našli prvi put na tom izvještaju. Oni prozivaju autore ovog izveštaja i moje ime je bilo predmetom njihovih analiza. Nećemo odustati od našeg posla i nastavit ćemo pratiti, jer smatramo da je to civilizacijska naša obaveza da to predstavimo javnosti i pravosudnim institucijama. Mi nemamo niti jednu presudu za negiranje godnocida iako imamo u krivičnom zakonu da je to kažnjivo. Mislimo da bi na ovo itekako utjecalo to da se desi prva presuda jer ovako negatori nemaju nikakve posljedice”, objašnjava Ikanović, prenosi N1.

Dodao je kako neće odustatiti i da na posao dolaze svaki dan. Istakao je kako je žalosno da se nije ni pokušalo doći do sudske prakse, niti da se bar otvoren predmet.

“Niti jedan se nije pokrenuo, a ne da dobijemo presudu. Niti jedna žrtva genocida se ne osjeća lijepo i dobro zbog toga. Imamo veličanje ratnih zločinaca, prizivanje novog genocida uz parole “Nož, žica, Srebrenica”, rekao je Ikanović, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.