11.8.2023. 21:33
7
"Prazninu koju sam vidio u očima Nevzete, prije nego što je zločinac i konačno ubio, razočarenje je u sistem koji je nije zaštitio"
Haris Zahiragić obratio se javnosti putem svoje Facebook stranice kako bi izrazio svoju potresenost i apelovao na zajedničku akciju. Njegova emotivna poruka stigla je kao odjek potresne tragedije koja je zadesila Gradačac, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Molim Gospodara da se smiluje Nevzeti Hećimović, njenom djetetu i ostalim žrtvama, a da porodicama podari sabur. Prazninu koju sam vidio u očima Nizame, prije nego što je zločinac i konačno ubio, razočaranje je u sistem koji je nije zaštitio i beznađe koje ju je okupiralo.

Nije valjda, sirotica, imala više suza.

Samo očaj i beznađe.

Cijeli dan sam u šoku, nisam želio ništa pisati, ali zapitao sam se koliko “Nevzeta”, svaku noć, sa takvim izrazom lica i takvim očima zaspe?

Zbog toga, smatram obavezom svih nas koji se bavimo politikom, da ponudimo rješenja koja će prevenirati koliko je moguće ovakve zločine i tragedije u budućnosti!

Nema opravdanja za fizičko nasilje nad ženama. Jednostavno, to nije opcija nikada! Da ovo bude opomena svima nama i da se ne ponovi ovakva tragedija smatram kako vlast treba:

Odmah poglasiti Dan žalosti u Bosni i Hercegovini – kada ste mogli radi tragedije u Srbiji, možete i trebate radi strašne tragedije u Bosni i Hercegovini! Već ste trebali to uraditi!

Inkriminisati (propisati krivičnim djelom) fizičko nasilje nad ženama, bez obzira na stepen povreda i nastupanje posljedice, jer fizičko nasilje nad nježnijim spolom nikada nema opravdanje!

Liberalizirati propise o posjedovanju, držanju i nošenju oružja, jer oni koji ugrožavaju sigurnost, zdravlje i živote drugih svakako posjeduju oružje – u pravilu bez dozvole, tako da bi olakšavanje procedure i uslova za izdavanje dozvole olakšalo samo normalnim ljudima da se zaštite od siledžija poput ovog monstruma iz Gradačca.

Redefinisati definiciju nužne odbrane i krajnje nužde, te je transformisati u pravi izuzetak od krivnje, to jeste krivične odgovornosti!

Reformisati sistem i propise u oblasti socijalne zaštite, kao i postupanju prema nasilnicima i tretmanu prema žrtvama nasilja!

Kao društvo?

Moramo provesti moralnu revoluciju, jer kao društvo se nalazimo u ozbiljnoj dekadenci u kojoj popularna kultura, masovna muzika i dio medija, promovišu vrijednosti iz kojih prirodno nastaju ovakvi monstrumi i ovakvi zločini!”, izjavio je Zahiragić danas.


(Admir O.)

7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.