24.8.2023. 19:05
0
Rusiji zasmetao “neprijateljski čin” Željka Komšića, najavili odgovor
FOTO: N1
Sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim ovih dana sastali su se mnogi lideri regije Zapadnog Balkana, čak i Aleksandar Vučić. No, veliku pažnju izaziva posjeta članova bh. predsjedništva Komšića i Bećirovića koji borave u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji. Poruke koje šalju iz Kijeva su jasne, puna podrška teritorijalnom suverenitetu Ukrajine, podrška tamošnjem narodu. No, ovi postupci nisu se dopali jednom od dva bh. entiteta - Republici Srpskoj iz koje stižu brojne kritike.
“Baš kao što je to bila Bosna i Hercegovina, tako je danas Ukrajina žrtva agresora koji nasilno pokušava da joj otme teritorij, a njen narod odvede u nestanak. Stoga moramo biti glasni i jasni u podršci Ukrajini”, poručio je Komšić tokom obraćanja na Krimskoj platformi. Potom je bio i jedan od govornika na kijevskom trgu tokom obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, prenosi N1.

“Predobro poznajemo strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina. Svjedočenje ukrajinske borbe podsjeća nas na našu nedavnu oružanu borbu, ali i na današnje izazove protiv pokušaja uništenja naše zemlje, njenih institucija i njenog jedinstvenog identiteta. Pobrinite se da mir bude pod vašim vlastitim uvjetima jer će od toga ovisiti budućnost vaše zemlje”, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Uz Komšića tokom brojnih sastanaka i Denis Bećirović.

“Također na ovom sastanku sa predsjednikom Ukrajine rekao sam da je ogromna većina građana BiH na strani pravedne borbe Ukrajine, da odlikovanje koje je dodijelio predsjednik RS predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu ne odražava ni približno stav ogromne većine u BiH”, navodi Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Nekoliko dana ranije je i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, boraveći u Atini, potpisala Deklaraciju o podršci Ukrajini u kojoj između ostalog izražena i bezrezervna podrška nezavisnosti, suverenitetu i teriotorijalnom integritetu Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica. Osim toga, Krišto je potpisala i da je saglasna da se adekvatno kazne svi odgovorni za ratne zločine.

“U tom smislu smo imali priliku se susresti i sa Zelenskim, predsjednikom Ukrajine, kome smo dali potporu i razumijevanje za ono što se on zalaže a to je izgradnja mira na principima načela i Povelje UN-a”, kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća VM-a BiH, prenosi N1.

Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalio se Bosancima i Hercegovcima na, kako kaže, uvođenju sankcija Rusiji. Posjete bh. zvaničnika i poruke koje šalju idu u tom smjeru. No, iz Republike Srpske za takvo nešto ne žele čuti. Željka Cvijanović poručuje kako njene kolege iznose u Ukrajini lične stavove, a ne institucije koju predstavljaju. Milorad Dodik nazvao je poteze predsjedavajućeg Komšića lakdrdijaškom politikom, a oglasila se i ruska ambasada.

“Prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, poručuju iz Ambasade Rusije, prenosi N1.

Da se i oni najtvrđi iz regiona, uprkos otporu pojedinaca, približavaju Ukrajini, jasno je i susretom Aleksandra Vučića sa Zelenskim. I sam Vučić je potpisao Deklaraciju u Atini. A pojedini mediji su se okomili na njega naslovima – Vučić želi Putina u zatvoru.

“Usaglasili smo se da ratni zločini i druga zlodjela ne smiju proći nekažnjeno, poput napada na civile i uništavanja infrastrukture, a svi koji su odgovorni moraju za to da odgovaraju. Tačka. Kraj. Pa koga vi zavitlavate lažovčine jedne, jel vas sramota da tako lažete? Gdje piše Putin, gdje piše Rusija, gde piše bilo šta”, pita Vučić, prenosi N1.

Srbija i dio Bosne i Hercegovine, entitet Republika Srpska, od samog početka ruske agresije na Ukrajinu, zagovaraju politiku neutralnosti. Milorad Dodik se u nekoliko navrata susretao i sa samim Putinom.

(Elmedina H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.