28.8.2023. 19:57
0
Objavljene mjere za sigurnost u školama Kantona Sarajevo
Nakon tragičnih događa koji su se desili u O.Š. „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je niz zaključaka, okupišvi sve značajne resore koji mogu ponuditi resurse u kreiranju seta značajnih aktivnosti.

Obrazovne i druge relevenatne ustanove će imati pristup dokumentu sa smjernicama i šemama komunikacije, kao i multisektorskog postupanja u iznenadnim kriznim situacijama.

Mjere i aktivnosti Vlade KS koje se poduzimaju u cilju sigurnosti i zaštite učenika, kao i njihove dobrobiti, te multisektorski odgovor na potencijalne sigurnosne izazove u školama, teme su o kojima su na današnjoj konferenciji za medije govorile ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović.

Po riječima ministrice Hota Muminović, u fokusu su preventivne aktivnosti usmjerene na jačanje karakternih vrlina, empatije, socijalnih i komunikacijskih vještina učenika u cilju sprečavanja neprihvatljivih oblika ponašanja, zbog čega su redefinirane vannastavne, te utvrđen čitav niz novih aktivnosti za narednu školsku godinu.

- Okupili smo stručnjake iz različitih oblasti koji su napravili i komunikacijske šeme, hodograme aktivnosti, ako bi se desila iznenadna, hitna situacija koja prevazilazi kapacitete škola, a koja uključuje resore zdravstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalne politike, Tužilaštva. Na bazi ovih smjernica nastavljamo educirati profesionalce koji rade na ovim temama - objasnila je ministrica Hota Muminović.

Navela je, između ostalog, da mjere neizostavno podrazumijevaju i jačanje ljudskih resursa u segmentu socijalne zaštite, kao i u školama u kojima je od septembra dodatno zaposleno 77 psihologa.

- Službe socijalne zaštite moraju biti kapacitirane kako bi se obuhvatile sve rizične tačke kada se dese izazovi sa kojima se porodice suočavaju i prevaziđu poteškoće u tim porodicama iz kojih će proizaći stabilna i jaka djeca - naglasila je.

Kazala je i kako su rađene i procjene kako kapacitirati Centar za mentalno zdravlje.

- Sutra ćemo održati konferenciju posvećenu mentalnom zdravlju na kojoj očekujemo da će biti prisutno 400-500 stručnjaka. To je prioritet - najavila je ministrica Hota-Muminović.

Ukupna vrijednost svih planiranih aktivnosti na godišnjem nivou je oko pet miliona KM, a sredstva će biti osigurana kroz budžetske preraspodjele u ovoj godini kao, te kroz Plan budžeta za narednu godinu.

Ministrica Softić Kadenić istakla je da Kanton Sarajevo paralelno poduzima i druge aktivnosti inicirane tragičnim događajima nasilja u posljednje vrijeme. Na inicijativu Skupštinske komisije za jednakopravnost spolova, u saradnji sa nadležnim kantonalnim organima, kao i institucijama FBiH, pokrenute su mjere poboljšanja postojećih procedura u slučajevima nasilja.

- Moramo stalno vršiti preispitivanja, da li svi u lancu odgovornosti znaju u svakom trenutku šta im je činiti, kontinuirano se educirati i pitati se šta možemo bolje kako bismo prevenirali ubuduće ovakve slučajeve, i kako bismo adekvatno reagirali - naglasila je ministrica Softić Kadenić.

Podsjetila je i da je usvojen Protokol o postupanju koji se tiče zaštite i postupanja u slučaju spolno zasnovanog nasilja u javnom prostoru, s jasno propisanim procedurama i obavezama institucija koje se bave prijavama za ovu vrstu nasilja.

- Ovaj se okvir kontinurano poboljšava. Pokušavamo stvoriti ambijent u kojem gradimo sigurnije, transparentije društvo, gdje su nosioci funkcija i oni koji obavljaju bilo koju vrstu javnih funkcija osobe sa integritetom i odgovarajućim obrazovanjem u koje korisnici njihovih usluga mogu imati povjerenje - naglasila je Softić Kadenić.

Direktorica Salihović govorila je o nizu programa i aktivnosti koje je osmislio Institut, a koje će doprinijeti fizičkom, emocionalnom, mentalnom i socijalnom rastu i razvoju djece i učenika, u skladu s njihovim uzrastom.

Aktivnosti će se realizirati kroz radionice, takmičenja, izlete, studijske posjete, ekskurzije, pohode, kampovanja, društveno korisno učenje, škole u prirodi, posjete kulturno-historijskim ustanovama i odredištima.

- Katalog registriranih programa postao je dijelom Metodologije za izradu godišnjeg programa rada škole, što u praksi znači da vannastavni i posebni programi postaju obavezni za sve nivoe odgojno-obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo. Katalog obuhvata programe prevencije ovisnosti, prevencije nasilja, kulture sjećanja, ekologije, poduzetništva i finansijske pismenosti, kao i program "Ostani smiren".

U okviru svakog programa razrađene su aktivnosti kroz koje kod djece razvijamo šest temeljnih vrlina – mudrost i znanje, odvažnost, humanost, pravdenost, umjerenost i transcendentnost - navela je direktorica Salihović, navedeno je iz Vlade KS.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.