29.8.2023. 13:25
0
Nešković: Našim prijedlogom strane sudije bi bile zamijenjene domaćim sudijama
Delegat u Domu naroda Želimir Nešković danas je na press konferenciji iznio stav da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama izlažući prijedlog izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je SDS uputio u proceduru.

Smatramo da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama. Postoji više razloga za donošenje ovog zakona a to su prije sveha preporuke Evropske komisije i postoje brojne sugestije sa mnogih strana da je trenutna regulativa koja definiše izbor sudija u Ustavni sud BiH zastarjela i nije adekvatna, istakao je danas na pres konferenciji Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH.
„Ustavom BiH je regulisano pitanje rada stranih sudija na način da njihov mandat ističe nakon roka od 5 godina od njihovog imenovanja te da nakon toga oni trebaju biti zamijenjeni domaćim sudijama. Parlamentarna skupština BiH je tako u mogućnosti da predloži zakon kojim se izbor sudija definiše na drugi način“, obrazložio je Nešković.

On je kazao da imajući u vidu karakter Bosne i Hercegovine i složenost njene ustavne strukture da smatra da bi građani i narodi bili zadovoljniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo sudije iz Bosne i Hercegovine.

„Najvažnije pitanje je da se novim zakonom o Ustavnom sudu a ne pravilnicima kao što je to danas slučaj, određuje i način izbora sudija ali i način funkcionisanja i odlučivanja ove isntitucije. Zakonom se predlaže broj sudija koji je devet i u tom sastavu nema stranih sudija. Zakonom se definiše da u Ustavni sud BiH mogu biti birani samo građani BiH i to na način da Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira šest sudija a Narodne skupština Republike Srpske bira troje sudija. Iz reda svakog od konstitutivnih naroda može biti birano najviše troje sudija. Način odlučivanja govori da se odluke donose većinom glasova ali u toj većini mora da učestvuje najmanje jednim glasom, glasom jednog sudija svaki od konstitutivni narod i svaki entitet“, obrazložio je Nešković.
Delegat u Domu naroda BiH je naglasaio da je SDS zakon predložio po hitnom postupku iz razloga što smo svjedoci brzog donošenje reformskih zakona dok na dnevnom redu još nemamo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH što je jedan od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

„2016. godine zajedno su SDS i SNSD preldožili isti ovaj zakon o Ustavnom sudu BiH i njega su redom potpisali šest poslanika iz kluba SNSD-a i šest poslanika iz Kluba SDS i možete dobiti na uvid njihove potpise. SNSD zato nema razloga da spriječi da ovaj prijedlog zakona dođe na dnevni redi i očekujemo da će naš zakon podržati. Imamo i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da ni jedan reformski zakon ne može biti usvojen dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH“, zaključio je Nešković, navodi N1.

(Mubina Lj.I.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.