30.8.2023. 14:23
0
Stiglo objašnjenje: Evo zašto su obustavljeni radovi na dionici Vranduk - Ponirak
Radovi na gradilištu dionice autoputa Vranduk - Ponirak su od 20. jula 2023. godine privremeno suspendirani.

O privremenoj suspenziji radova na dionici Vranduk - Ponirak su se, nakon velikog broja novinarskih upita, oglasile JP Autoceste FBiH.

Kako navode iz ove institucije, odlukom Uprave Autocesta, od 20. jula 2023. godine su radovi na gradilištu dionice Vranduk - Ponirak privremeno suspendirani.

- Razlog je potreba za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk - Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova, objasnili su.
Dodaju i to da je uvidom u izvođačev program radova, te činjenicu da se radovi ne izvode na više od 50% ugovorene trase, bilo neophodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radove.

- Odluka o privremenoj suspenziji radova podrazumijeva da su izvršene sve nužne radnje za stabilizaciju kosina, radovi su konzervirani, a materijali i oprema koncentrisani u gradilišnim kampovima radi čuvanja, objasnili su.
Istakli su i to da će u periodu trajanja privremene obustave radova napraviti detaljnu analizu trenutne ugovorne pozicije investitora uzimajući u obzir sve privremeno plaćene iznose, ugovorne dokumente kao i novi glavni projekat koji je u izradi.
Na osnovu prethodno navedenog će se napraviti procjena neizvedenog dijela projekta kako prema trenutnim tržišnim vrijednostima tako i prema vrijednostima utvrđenim u postojećem ugovoru. Po završetku analize troškova i izrade nedostajuće projektne dokumentacije pristupit će se nastavku izvođenja radova na gradilištu, stoji u saopćenju-

JP Autoceste FBiH naglašavaju da aktivno rade na rješavanju uočenih problema kako bi se nastavila izgradnja ove dionice, a u skladu sa ugovornim pravima i obavezama, te poduzimaju sve aktivnosti kako bi se zaštitio interes investitora, o čemu će dodatno obavijestiti javnost čim prvi rezultati analize budu obrađeni, prenosi Oslobođenje.ba

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.