12.9.2023. 15:24
0
Helez u Velikoj Britaniji: Povećati broj vojnika u EUFOR-u, NATO put BiH je neupitan
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem, u utorak 12. septembra 2023. godine, posjetio je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Londonu.

Helez i Galić su razgovarali s visokim dužnosnicima Ministarstva odbrane UK o modalitetima proširenja bilateralne vojne saradnje BiH i UK te daljem razvoju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Prvog dana posjete ministar Helez i zamjenik Galić su se sastali s glavnom direktoricom za operacije Ninom Cope, nakon čega je uslijedio sastanak s direktoricom za nabavke i provedbu projekata Caroline Broughton.

Sagovornici su konstatovali da je bilateralna vojna saradnja BiH i UK na zavidnom nivou te da se treba proširiti, posebno u oblasti zajedničkih obuka i vježbi oružanih snaga dvije zemlje. Helez je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo među ključnim partnerima po pitanju napretka BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). On je posebno istakao da je put Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama neupitan, jer je isti definisan svim strateškim dokumentima države.

Posebno se razgovaralo o agresiji Rusije na Ukrajinu, daljem razvoju OS BiH, s akcentom na intenziviranje procesa opremanja i obuke pripadnika OS BiH po NATO standardima, tj. njihovo osposobljavanje za nove tehnološke izazove. Razgovaralo se i o problematici procesa javnih nabavki, kao i učinkovitijem rješavanju viškova vojne imovine, što bi moglo doprinijeti poboljšanju operativnosti odbrambenog sistema BiH.

Održali su i sastanak s direktoricom za euroatlantsku sigurnost u ministarstvu odbrane UK Clare Cameron, na kojem je razgovarano o aktuelnim sigurnosno-političkim aspektima u Evropi i regiji zapadnog Balkana. Sagovornica je izrazila podršku daljem produženju misije EUFOR-a u BiH, dok je ministar Helez istakao značaj povećanja broja pripadnika EUFOR-a, kao faktora odvraćanja od eventualnih većih sigurnosnih prijetnji. Clare Cameron je najavila i da će pomoć UK u okviru paketa za jačanje odbrambenih sposobnosti (DCB) BiH dostići milion funti.

Planiran je i susret Heleza sa specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

U višednevnoj posjeti Londonu ministar Helez i zamjenik ministra Galić borave na poziv Ambasadora UK u BiH i agencije „Clarion Defence & Security“, koja provodi organizaciju međunarodnog sajma vojne industrije DSEI, koji se održava ove sedmice u glavnom gradu UK. U delegaciji BiH je i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.