13.9.2023. 16:07
0
Helez na sajmu naoružanja u Londonu: Ako želimo braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH ne smijemo zaostajati
U sklopu višednevne službene posjete ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem, u srijedu 13. rujna 2023. godine, posjetio je veliki međunarodni sajam naoružanja DSEI 2023 u Londonu.

Ministar Helez i zamjenik ministra Galić fokusirani su na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te su iskoristili prigodu osobno se upoznati s aktualnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji. Na sajmu su imali poseban sastanak s direktorom ekonomske sigurnosti i napretka iz ministarstva obrane UK Huwom Waltersom, s kojim su razgovarali o mogućim projektima daljeg razvoja Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Također, razgovarano je i o mogućnostima međusobne suradnje namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom UK.

„Akteri u našoj regiji ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage. U tome ni mi ne smijemo zaostajati, ukoliko želimo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Oružane snage BiH moraju biti faktor odvraćanja od bilo čijih pretenzija da ugrozi teritorij ili stanovnike bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine,“ rekao je tim povodom ministar Helez.

Na samome sajmu, ministar Helez se sastao i sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Gruzije brigadnim generalom Iraklijem Chichinadzeom.

Službena posjeta izaslanstva MO BiH realizira se na poziv Veleposlanstva UK u BiH i agencije „Clarion Defence & Security“, koja provodi organizaciju sajma DSEI 2023, koji se održava ovaj tjedan u glavnome gradu UK. DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

Kasnije tokom dana, ministar Helez i zamjenik Galić će posjetiti i Ambasadu BiH u UK, gdje će se sastati i s mladim stručnjacima iz BiH, koji rade ili se školuju u UK. U posjete Londonu, ministar Helez i zamjenik ministra Galić će biti do 14. septembra.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.