18.9.2023. 11:24
0
Podignuta optužnica protiv šest osoba za ratne zločine na području Visokog
Optužnica obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog ratnog zločina na području Visokog.

Optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Spisak optuženih

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1. Zijada Kadrića, rođenog 1951. godine u Čajniču, državljanin BiH;

2. Hajrudina Halilovića, rođenog 1959. godine u Prijepolju, ranije osuđivan, državljanin BiH;

3. Asima Hamzića, rođen 1948. godine u Prijepolju, državljanin BiH;

4. Miralema Čengića, rođenog 1960. godine u Pljevljima, ranije osuđivanog, državljanin BiH;

5.  Samira Selimovića, rođenog 1969. godine u Kaknju, državljanin BiH;

6. Amira Murtića, rođenog 1971. godine u Visokom, državljanin BiH i Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u periodu od mjeseca maja pa do kraja 1992. godine, u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”, kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te sistematski i kontinuirano vršili mučenja, nečovječna postupanja, pljačkanje, fizičko i psihičko zlostavljanje žrtava, civila srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima i žena, djece i malodobnika, kao i osoba starije životne dobi.

Optužnica proslijeđena na potvrđivanje

Prema navodima optužnice, u zatočenju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko 8 mjeseci bilo je više stotina civila, sa područja Visokog i okoline, koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja, te naročito ponižavajućim postupcima prema zatvorenicima ženskog spola i malodobnim osobama, a prvooptuženi, umjesto da postupi u skladu sa svojim dužnostima i spriječi mučenje i nečovječno postupanje kojeg je bio svjestan i znao za njih, te zaštiti zatočene civile, nije poduzeo mjere zaštite, čime je omogućio drugim optuženima kao i ostalim NN osobama, kontinuirano i sistematskog zlostavljanje žrtava.

Radnje koje se osumnjičenim licima stavljaju na teret, opisane su u 109 točaka i podtočaka optužnice, koju će tužiteljstvo dokazivati sa pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi Avaz.ba.

(Mubina Lj.I.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.