25.9.2023. 19:45
0
Nakon zahlađenja povećan broj intervencija u Hitnoj pomoći KS
Temperaturna kolebanja slabe imunitet, štio je rezultiralo i gužvama u bolničkim čekaonicama. Ohrabruje, pak, najava stabilizacije vremena i porast temperature.

Jesen ne donosi samo hladnije vrijeme, padavine  već i prehlade i gripe. Vjetar, kiša, i nagle promjene temperature slabe imunitet,  i čine nas podložnijim različitim infekcijama, te drugi faktori koji mogu imati veliki uticaj na naše zdravlje.

“U ovim jesenjim danima i prije ovog zahlađenja bio je već povećan broj viroza proljev, povraćanje  ali i nekim respiratornim infekcijama gornjeg i donjeg disajnog trakta, tako da imamo ponovo atipičnih upala pluća, što nas malo opet vraća u Covid. Ali eto nadamo se da nije ipak Covid”, naveo je Edin Jusufbegović, specijalista urgentne medicine.

Povećan je broj intervencija u službi Hitne pomoći u Kantonu Sarajevu. Nagle promene temperature najviše  osećaju hronični bolesnici, i stariji ljudi.

“Danas nakon ovog zahlađenja prilično je povećan  broj intervencija i to su vrlo hitne intervencije u smislu izrazitno hitnih neuroloških stanja, kardioloških stanja uglavnom su to hroničari, mada smo evo danas imali nekoliko slučajeva relativno zdravih ljudi koji su jednostavno došli u fazu neke akutne faze, bolesti. Pogotovo su hroničari izloženi, oni su najosjetljivija grupa tako da se redovno uzimaju njihove terapije i da svoje aktivnosti pokušaju prilagoditi temperaturama”, rekao je Edin Jusufbegović, specijalista urgentne medicine.

Sunce se vraća
BiH i cijeli region, tokom vikenda zadesilo je nevrijeme. U Beogradu je  za četiri sata,  sinoć palo 40 litara kiše po metru kvadratnom.  Na području Šida bez struje je ostalo  više od 10.000 domaćinstava. Lokalno jače padavine danas su registrovane na istoku i sjeveroistoku Bosne.
Ipak, iako sada tako ne izgleda, temperature će ove sedmice ponovo rasti. Temperature će biti preko 25 stepeni, u Hercegovini i do 30. Ipak, s obzirom da se bliži i kraj septembra, a i jesen je kalendarski počela, jutra će biti sve svježija.

“U narednih nekoliko dana, a najmanje do 2.10.2023. prema trenutnim pokazateljima očekujemo uglavnom pretežno sunčano vrijeme, postepeno sa manje oblaka oblaka sutra, s obzirom na to da ćemo se i dalje nalaziti na ivici tog vlažnog zraka koji će pristizati sa istoka i jugoistoka kontinenta”, kaže meteorolog Nedim Sladić.

Zbog sve češće oscilacije temperature neophodno je raditi na jačanju imunog sistema: uravnotežena ishrana, unos tečnosti i vitamina, kao i umjerena fizička aktivnost – pomažu da se organizam izbori sa gripom, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.