3.10.2023. 12:15
0
Saopćilo ministarstvo odbrane Nizozemske: 100 marinaca krenulo u BiH
FOTO: Twitter
Iz zračne baze Eindhoven 100 marinaca krenulo je u Bosnu i Hercegovinu, saopćilo je ministarstvo odbrane Nizozemske. Ranije je u državu stiglo 50 nizozemskih vojnika.

Više zadataka
- Mornarička četa postat će dio multinacionalne bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji - navodi se u saopćenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom. Istakli su da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Nizozemske.

Povećane tenzije
Odluka o slanju nizozemskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.