6.10.2023. 16:29
0
Ademović i Karić s premijerom FBiH Nikšićem o projektima Grada Sarajeva
Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas su se sastali sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem.

Delegacija Grada Sarajeva upoznala je premijera Nikšića o aktivnostima Grada Sarajeva u protekloj i tekućoj godini, kao i o realizaciji započetih te planiranim projektima, kao što je uknjižba prava vlasništva Grada Sarajeva nad zgradom DPO-a, kojom je završen proces započet inicijativom koju su predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i njegovi zamjenici podnijeli na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u aktuelnom mandatu.

Upoznali su premijera sa prijedlogom sporazuma koji je upućen Vladi Federacije BiH. Cilj sporazuma je uređivanje odnosa pri zajedničkom korištenju prostorija u ovoj zgradi koje koriste organi Federacije BiH i organi Grada Sarajeva, a imajući u vidu da je to jedina administrativna zgrada u vlasništvu Grada Sarajeva i sjedište organa Grada Sarajeva, glavnog grada Federacije BiH.

Predstavljen je i započeti projekt „Tech4Green“, koji podrazumijeva ustanovljenje naučno-istraživačke infrastrukture koja će biti smještena u objektu Vidikovac i koji će Sarajevu i Bosni i Hercegovini pružiti sve uslove potrebne za ubrzani razvoj naučne i poslovne zajednice i u kojem će biti smješten računar posebno visokih performansi. Premijer je upoznat sa interesom koju domaća i međunarodna javnost iskazuje prema ovom projektu.

Učesnici sastanka su razgovarali i o aktivnostima Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu. Predsjedavajući Ademović je, u funkciji predsjedavajućeg Odbora, istakao da je planirano da Sarajevo, obilježavanjem ove značajne manifestacije, u skladu sa usvojenim okvirnim Programom, kratkotrajno, a intenzivno, početkom sljedeće godine, postane centrom medijske pažnje javnosti zainteresovane za olimpijski pokret, zimske i druge sportove, kulturne i umjetničke događaje, što neminovno generiše daljnji razvoj u svim ovim oblastima, uključujući zimski sportski turizam.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić iskazao je namjeru da Vlada Federacije na odgovarajući način podrži predstavljene projekte Grada Sarajeva. Sastanku je prisustvovao i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar , saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajeva.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.