10.10.2023. 12:18
0
Azerbejdžan preuzima Rafineriju u Bosanskom Brodu?
Ministar energetike i rudarstva entiteta RS Petar Đokić rekao je da je Azerbejdžan pokazao određeni interes za saradnju u vezi s Rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu/Brodu.

"Ako se to i desi, oni će tu saradnju razvijati sa kompanijom "Zarubežnjeft". Obaviješteni smo da su oni trenutno u toj prvoj fazi interesa za ovaj projekat, te analiziraju i ocjenjuju projekat", rekao je Đokić danas u Banjoj Luci.

Đokić je rekao da će zajedno sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem u naredna tri dana boraviti u posjeti Moskvi, te da je moguće da će i o ovoj temi imati određene sastanke.

On je naveo da je manji bh. entitet zainteresirana da se aktivira proizvodnja i prerada nafte u Rafineriji Brod.

"U ovom trenutku kompanija "Zarubežnjeft" nije našla ekonomski interes, jer je ukupan promet koji je Rafinerija imala kada je aktivno radila bio mali, te je poslovala sa gubitkom duže godina. Imala je proizvodnju između 750.000 do 900.000 tona na godišnjem nivou", pojasnio je Đokić.

Đokić je napomenuo da bi proizvodnja u Rafineriji Brod na godišnjem nivou trebala biti između 1,3 do 1,9 miliona tona da bi ovo preduzeće moglo da opravda svoje poslovanje.

Komentirajući istraživanja litijuma na području općine Lopare, Đokić je rekao da je resorno ministarstvo upoznato s ovim projektom, ističući da je svaki istraživački projekat koristan za Rs.

"U ovoj fazi istraživanja potvrđeno je postojanje te sirovine na tom području. Vidjet ćemo kasnije kako će se ta aktivnost odvijati, daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvijanja proizvodnje. Istraživački projekti do same eksploatacije veoma se razlikuju", pojasnio je Đokić.

On je rekao da na tom području do sada nije bilo negativnih reakcija stanovništva, niti nekih drugih zainteresiranih subjekata.

Đokić je dodao da se ovaj projekat odvija dinamikom koja je ranije uspostavljena rješenjem Vlade.

On je potvrdio da će u naselju Bukova Kosa kod Prijedora biti otvoren rudnik mrkog uglja.

"Potpisan je ugovor i sada se može pristupiti njegovoj realizaciji", zaključio je Đokić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.