22.10.2023. 16:14
0
Papa Franjo je od jučer vlasnik povelje kralja Tvrtka I Kotromanića
FOTO: Kabinet Denisa Bećirovića
Prilikom službene posjete Svetoj Stolici član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Codex diplomaticus Regni Bosnae, kao završni volumen trilogije o bosanskom srednjovjekovlju, posvećen je priređivanju, prevođenju i objavljivanju različitih vrsta izvora (povelje, pisma, bule, notarski zapisi, uputstva itd.) koji su nastali u srednjovjekovnoj bosanskoj državi ili su inozemne provenijencije, ali govore o prilikama u Bosni. Ovi izvori vrijedni su preživjeli glasovi iz prošlosti i predstavljaju oslonac na kojem se može temeljiti objektivna historijska nauka o bosanskom srednjovjekovlju.

Codex diplomaticus Regni Bosnae sadrži profesionalno izrađene fotografije, transkripcije i prijevode dokumenata, kao i kontekstualizaciju izvora, jer Codex je, osim naučnicima, namijenjen i širem čitalačkom krugu.

Izvori u ovoj knjizi pokazuju kako je bosanska država imala sve atribute za to doba karakteristične i za druge političke tvorevine – države.

Prijevod na bosanski jezik i transkripcija preko 350 najreprezentativnijih i najzanimljivijih srednjovjekovnih bosanskih povelja i pisama sa historijskim kontekstom predstavlja važan izdavački poduhvat ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Knjiga Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države opremljena je fotografijama dokumenata iz arhiva sljedećih institucija: Archivio di Stato, Firenze; Archivio di Stato, Venezia; Archivio Segreto Vaticano, Roma; HAZU – Zagreb; Arhiv Republike Slovenije, Ljubljana; Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd; National Gallery, London; Državni arhiv Bosne i Hercegovine, Sarajevo; Državni arhiv u Dubrovniku; Državni arhiv u Zadru; Gosudarstvena i publična biblioteka, Sankt Peterburg; Istorijski arhiv, Kotor; Liechenstein – The Princely Collections; Magyar Nemzeti Leveltar Orszagos Leveltar, Budapest; Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine – Sarajevo.

Pored ove temeljne historijske zbirke srednjovjekovnih bosanskih povelja, pisama i notarskih zapisa, član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, poklonio je papi Franji Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića, Žrnovnice, 10. april – Trstivnica, 17. juni 1378. godine, koja predstavlja jedan od izvora za proučavanju historije srednjovjekovne Bosne, navodi N1.

(Mubina Lj.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.