14.11.2023. 22:31
1
EU očekuje šest zakona od BiH za otvaranje pregovora
Do marta naredne godine vlastima u BiH je ostavljen novi rok kako bi ispunile ono što nisu napravile.

Evropska komisija je, prema pisanju Večernjeg lista, vlastima u BiH predočila šta je potrebno učiniti kako bi zemlja dobila bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Kako piše Večernji, od BiH se očekuje da usvoji Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Zakon o sudovima BiH. Izborni zakon je također uslov i to ponajprije dio koji se tiče integriteta izbornog procesa.

Uz ta četiri zakona, od vlasti se očekuje da se do sljedećeg koraka Evropske komisije potpiše sporazum kojim se definira odnos s Frontexom, agencijom koja nadzire sigurnost vanjskih granica Evropske unije, te da se donese Državni program za usvajanje acquisa (NPAA).

Važno je naglasiti da i uz ispunjavanje ovih uslova, konačnu odluku o otvaranju pregovora, ipak, donosi Evropsko vijeće.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.