2.12.2023. 12:36
0
Bivšoj pripadnici jedinice "Zulfikar" prijeti 20 godina zatvora: Čizmama, šakama, palicom tukla zarobljene Srbe
Naturalizirana američka državljanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine uhapšena je u Morgantownu, savezna država Zapadna Virginija, pod prijavom da je lagala u vezi učešća u ratu devedesetih kako bi dobila američko državljanstvo, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a. 51-godišnja Nada Radovan Tomanić navodno je služila u specijalnoj jedinici 'Zulfikar' i učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju bh. Srba, navodi se u optužnici, i prijeti joj zatvorska kazna od dvadeset godina.

Tomanić se suočava se s kaznom od dvadeset godina zatvora zbog navodnog laganja tokom procesa dobivanja američkog državljanstva kako bi prikrila svoje sudjelovanje u zlostavljanju zatvorenika tokom rata u BiH prije nego što je došla u SAD kao izbjeglica.

“Nada Tomanić više od 10 godina uživa povlastice američkog državljanstva – povlastice koje je stekla navodno lažući kako bi prikrila kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini”, rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnice državnog odvjetnika Nicole M. Argentieri iz Krivičnog odjela Ministarstva pravde, dodavši kako će ministarstvo strogo provesti useljeničke zakone kako bi osiguralo da SAD ne postanu “sigurno utočište za progonitelje”.

Tužiteljica za Distrikt Connecticut Vanessa Roberts Avery je navela kako je optužena “skrivala ranije kršenje ljudskih prava i opetovano lagala tokom imigracijskih i državljanskih procesa kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanka SAD-a“.

Kako se navodi u optužnici, a prenose lokalni mediji, Tomanić je navodno služila u specijalnoj jedinici ‘Zulfikar’ Armije R Bosne i Hercegovine tokom 1990-ih. Optužnica navodi da federalne vlasti vjeruju da je služila negdje između 1993. i 1996., kada su ona i drugi vojnici navodno “sudjelovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika bh. Srba na temelju njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi”.

Pripadnici Armije BiH su 1993. godine “odvodili civile srpske zarobljenike u planinu Igman radi prinudnih radova, kao što su kopanje rovova, jama, zemunica, puteva i skloništa”, navodi se dalje u optužnici, i ističe kako su pripadnici specijalne jedinice ‘Zulfikar’ vršili zlostavljanja nad zarobljenicima bh. Srbima na planini Igman, uključujući fizička premlaćivanja i druga zlostavljanja.

“Vjeruje se da je Tomanić bila oružana straža na planini Igman, gdje je navodno čizmama, šakama, palicom, puškom i komadom drveta tukla zarobljenike”, navodi se u optužnici. Dodaje se kako su Tomanić i drugi vojnici specijalne jedinice ‘Zulfikar’ također izlagali žrtve “ponižavajućem i degradirajućem verbalnom zlostavljanju i vrijeđanju”.

Dokumenti saveznog suda pokazuju da je Tomanić u septembru 1997. uspješno podnijela zahtjev za dolazak u SAD kao izbjeglica i ušla u zemlju sljedećeg mjeseca. U maju 2000. podnijela je zahtjev za stalnim boravkom i odobren joj je, pokazuju sudski dokumenti.

Zatim je u januaru 2012. podnijela zahtjev za državljanstvo, što je i odobreno u junu te godine. U optužnici se navodi da je tokom procesa naturalizacije lagala kada su je upitali je li ikada “progonila (bilo izravno ili neizravno) bilo koju osobu zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja” ili “počinila zločin za koji nije uhapšena”.

FBI istražuje slučaj, a koordinaciju osiguravaju Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine Ministarstva domovinske sigurnosti i Ured za otkrivanje prijevara i nacionalnu sigurnost (FDNS) Službe za državljanstvo i useljeništvo SAD-a, zajedno s FBI-jevom Jedinicom za međunarodna ljudska prava. Američke vlasti su zahvalile Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Ministarstvu pravde Republike Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih naroda za krivične sudove, koji su pomogli u nastavku istrage.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.