21.12.2023. 15:52
0
Irena Hadžiabdić predsjednica CIK-a BiH od 1. januara 2024.
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je danas na 80. sjednici provela proceduru izbora predsjednika Centralne izborne komisije BiH. Izbor je vršen iz reda ostalih, a u skladu sa Poslovnikom o radu donesena je odluka da će dužnost predsjednika CIK-a od 1. januara 2024. godine obavljati Irena Hadžiabdić.

U skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH "Predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec“, saopćlia je CIKBIH:

Aktualni predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je zahvalio svim kolegama i kolegicama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu od 1. aprila 2022. godine do danas.

Arnutović je kao najznačajniju aktivnost izdvojio "organizaciju i provedbu Općih izbora u BiH 2022. godine. Istakao je da su javni medijski napadi na instituciju, fizičke prijetnje članovima Centralne izborne komisije BiH, dezinformacije i maliciozne vijesti koje su imale za cilj zbunjivanje javnosti, diskreditaciju institucije i članova Centralne izborne komisija BiH predstavljale element pritiska na službena lica u obavljanju službene dužnosti. Na sve dezinformacije, krive, lažne i zlonamjerne informacije Centralna izborna komisija BiH je odgovorila transparentno".

I uprkos svemu, sve planirane aktivnosti su završene u predviđenim rokovima te je u tom smislu Arnautović izdvojio mišljenje posmatračke misije OSCE/ODIHR-a iz januara 2023. godine u kojem se, pored ostalog navodi da je: "Centralna izborna komisija (CIK) provela izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, uprkos kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i velikim nedostatkom ljudskih resursa".

Irena Hadžiabdić je zahvalila na ukazanom povjerenju. Dužnost predsjednice Centralne izborne komisije BiH će preuzeti 1. januara 2024. godine, saopćeno je iz Ured za informiranje CIK.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.