30.12.2023. 8:07
0
Sinoć kasno usvojen budžet KS u iznosu preko 1,5 milijardi KM
Skupština Kantona Sarajevo kasno noćas je usvojila Budžet KS 'težak' 1.530.505.602 KM.

Za Budžet je glasao 21 zastupnik, 9 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Budžet je obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

Vlada Kantona Sarajevo opredijelila se za povećanje osnovice sa 330 KM na 385 KM, dok je u budžet uvrstila u dodatna sredstava na pozicijama bruto plaća i pripadajućih poreza za realizaciju kolektivnih sporazuma koje je pregovarala sa Koordinacijom sindikata za kolektivne ugovore iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, kulture, socijale, unutrašnjih poslova i državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Planirana su sredstva za jačanje javnog prijevoza, kao i komunalne privrede, unapređenje čistoće na javnim gradskim površinama, kao i sredstva za kapacitiranje robnih rezervi.

Prvi put iz Budžeta KS su planirana sredstava za sufinansiranje produženih boravaka u osnovnim školama, a značajna sredstva su izdvojena za rekonstrukcije škola, kupovinu udžbenika, te finansiranje rada Studentskog doma.

U okviru kapitalnih investicija, planirana je nabavka novih tramvaja te nabavka nove opreme za MUP-a KS i školovanje 250 novih kadeta.

Planirana su, između ostalog, sredstava za kupovinu novih sofisticiranih uređaja za javne zdravstvene ustanove, kao i finansiranje nabavke pomagala za ratne vojne invalide, kao i pozicija za jačanje programa preventivne zdravstvene zaštite građana.

Za kapitalne projekte u oblasti kulture planirano je 16 miliona KM.

Prijedlogom budžeta, u odnosu na Nacrt, povećani su transferi za malu privredu i poljoprivredu, te predviđena sredstva za subvencioniranje aviolinija.

U skladu s opredjeljenjem Vlade da se zadrži i unaprijedi kadrovska struktura u obrazovanju, policiji, sektorima socijalne zaštite, kulture i sporta, te javne uprave planirana su i dodatna sredstva za plaće uposlenima u iznosu od 23 miliona KM, u skladu sa kolektivnim ugovorima i dogovorima sa sindikalnim organizacijama.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.