3.1.2024. 20:31
1
Ruski mediji pišu: Srbi samo žele mir i svoja prava
FOTO: n1
Srbi će 9. januara proslaviti Svetog Stefana i obilježiti 32 godine od rođenja Republike Srpske, uz isticanje da samo žele mir i poštovanje sopstvenih prava u okviru Dejtonskog sporazuma, koji je 1995. godine okončao krvoproliće u BiH, objavila je “Ruska gazeta”.
U tekstu se podsjeća da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je 9. januar istinski i iskonski dan koji su Srbi u ovom regionu odredili.

“Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje istorije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način mijenjate svoj karakter i nacionalno obilježje, a to nije moguće”, rekao je Dodik.

U tekstu se napominje da su na obilježavanje Dana Republike u Banjaluku pozvani mnogi lideri Balkana, ali da nisu svi od njih spremni da pokažu nacionalnu samosvijest i da se usprotive zapadnim mentorima.

Tako je, piše ruski list, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović već saopštio da ne želi da prisustvuje svečanosti povodom Dana Republike Srpske, pravdajući to “podrškom integritetu BiH”.

Lider Pokreta socijalista Srbije Aleksandar Vulin je, prema navodima lista, ukazao na to da crnogorski predsjednik ima pravo da se više raduje evroatlantskim integracijama, nego srpskim.

Vulin je naveo da je “velika Albanija” budućnost za one koji srpski svijet smatraju prijetnjom.

Ruski doktor političkih nauka Jelena Ponomarjova ocijenila je da je scenario albanizacije Balkana usmjeren na “konačno rješenje srpskog pitanja”, te minimalizaciju i nestanak kulturno-humanitarnog, ekonomskog, energetskog i političkog prisustva Rusije u ovom regionu.

“Oko jezgra albanskog segmenta, odnosno granice savremene Albanije i Kosova, dešava se postepeno širenje zone njegovog uticaja i kontrole”, istakla je Ponomarjova, koja je predsjednik Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje i profesor katedre za uporednu politologiju na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Govoreći o perspektivi albanizacije Balkana, ona je za ovaj list rekla da je ovaj scenario usko povezan sa strukturama transnacionalnog organizovanog kriminala, prije svega narko-mafijom.

Prema njenim riječima, uzimajući u obzir neposrednu podršku albanskog separatizma od anglosaksonskog bloka, počevši od Prvog svjetskog rata, scenario će se realizovati uz pomoć SAD, Velike Britanije i niza članica NATO-a.

Njegova realizacija je moguća u dvije varijante, kaže Ponomarjova i ističe da je prva stvaranje “velike Albanije”, teritorije za koju se pretpostavlja da će biti uključena u panalbansku federativnu državu.

Tu federativnu državu “veliku Albaniju” činili bi Albanija, Kosovo, zapadna Makedonija (Republika Ilirida), jugoistočna Crna Gora (Malesija), sjeverozapadna Grčka (Ćamerija).

Druga varijanta, ukazuje Ponomarjova, podrazumijeva objedinjavanje albanskih teritorija preko asocijacije islamskih oblasti, koja treba da postane most između Bliskog istoka, Turske i Sandžaka.

“Ovaj projekat je faktički dio šire strategije Al kaide, terorističke organizacije”, dodala je Ponomarjova.

(Aldin B.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.