5.1.2024. 14:46
0
Oglasili se iz Naše stranke: SDA je i na primjeru RTVBiH prećutno pristala na podjelu države, kasno su se sjetili radnika
FOTO: naša stranka
Povodom saopćenja Stranke demokratske akcije o rješavanju pitanja finansiranja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Federalne radiotelevizije, te poziva rukovodstvu BHRT-a da potpiše ugovor o raspodjeli prihoda putem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine reagovali su iz Naše stranke.

- Ovakav način rješavanja pitanja finansiranja BHRT-a i Federalne televizije, koji je osmislila SDA, doveo je državni javni servis Radioteleviziju Bosne i Hercegovine u ozbiljnu opasnost od gašenja nakon godina uskraćivanja finansiranja kao rezultat neprovođenja Zakona o javnom RTV sistemu iz 2005. godine, što je upravo tako okarakterisano o posljednjem, novembarskom Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine. Napoominjemo da je Evropska komisija finansijsku održivost javnog servisa jasno navela unutar 14 prioriteta, koji su svojevrsna zadaća BiH vlastima prije nego se otvore pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji. Umjesto da je SDA u periodu svoje vladavine od 2017. godine do 2022. godine insistirala na naplati RTV takse na jedinstven račun, kako je to predviđeno Zakonom o javnom RTV sistemu BiH, oni su prihvatili diktat iz Republike Srpske, gdje je prikupljena sredstva od takse u cijelosti zadržavala Radiotelevizija Republike Srpske. Tako je prećutno pristala na podjelu države, jer je putem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine priskrbila Federalnoj radioteleviziji da se sva sredstva uplaćuju na njen račun, odnosno na račun ovog entitetskog javnog servisa.

SDA nije preduzela nijednu mjeru, niti izdvojila sredstva iz Budžeta Federacije BiH kako bi se osigurala finansijska pomoć državnom javnom RTV servisu, kako bi se ublažile štete, nastale ovakvom raspodjelom. SDA nije preduzela nijednu mjeru kako bi se Javni RTV sistem vratio u zakonite okvire poslovanja, primijenio Zakon o javnom RTV sistemu BiH, niti napravila eventualne zakonske izmjene, koje bi osigurale finansijsku održivost BHRT-a. SDA nije pokrenula inicijativu u Federalnom parlamentu za imenovanje Upravnog odbora Federalne radiotelevizije, koja je bez ovog organa upravljanja ostala još 2013.godine, kada je istekao i mandat generalnom direktoru Džemalu Šabiću.

Zato je licemjerno pozivati i Federalnu vladu i državnog ministra za promet i komunikacije, te od menadžmenta BHRT-a tražiti bilo šta, nakon što su kao vlast na državnom i federalnom nivou propustili sve prilike da ispune ovaj EU prioritet.

Ministarstvo za promet i komunikacije BiH, na čijem čelu je predsjednik Naše stranke Edin Forto, sa partnerima u vlasti, SDP-om i Narodom i pravdom, intenzivno radi na pronalaženju rješenja, kojim bi se prevashodno osigurale plate radnicima javnih servisa na državnom i federalnom nivou, uplatu poreza i doprinosa na njihove lične dohodke, te riješilo pitanje finansijske održivosti Radiotelevizije Bosne i Hercegovine - poručuju iz Naše stranke.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.