25.1.2024. 12:47
0
Sindikat poručio: Štrajk će biti održan po planu bez obzira na najave ministrice Hota-Muminović o povećanju plaća za 12 posto
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je potvrdio da se pripreme oko realizacije štrajka upozorenja nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici.

Kako navode, predsjednica pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, 24.01.2024. godine, Sindikatu je dostavila poziv na nastavak pregovora tek za ponedjeljak, 29.01.2024. godine u 13 sati, umjesto da Sindikat pozove da svakog dana pregovaramo o svih 12 zahtjeva Sindikata i da se problem riješi za pregovaračkim stolom u interesu i radnika i djece i učenika vrtića i osnovnih škola u KS.

"Putem društvenih mreža (Facebook) predsjednica pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, u kasnim večernjim satima 24.01.2024. godine piše, citiramo: „Stoga u ovim pregovorima sa oba sindikata tražit ću povećanje od 10% kroz koeficijente (koliki su zahtjevi sindikata) i na to još 2% za otežane uslove rada. To bi značilo da nastavnik u najnižem stručnom zvanju dobija uvećanje od 240,00 KM, a nastavnik u najvišem zvanju 260,00 KM. Već smo osigurali pola iznosa. Smatram da Vlada i Ministarstvo finansija trebaju osmisliti način da nađu još 13 miliona. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je sasvim otvoreno da nađemo način.“

Prosvjetni radnici se pitaju: „Šta se desilo u međuvremenu? Otkud sada ovo?“ Mi iz Sindikata poručujemo: „Ne vjerujte Danajcima ni kada ti poklone nose!“ Zašto? Pa jednostavno je objasniti zbog hronologije onoga šta i kako se dešavalo, a kako slijedi:

1. 13.11.2023. godine na 4. sastanku pregovaračkih timova u svojstvu predsjednice pregovaračkog tima Vlade, ministrica Naida Hota-Muminović je zvanično ponudila povećanje koeficijenata od 2% uz obrazloženje da nema više novaca u Budžetu KS (Budžet nije bio usvojen!),

2. Ministrica Naida Hota-Muminović je početkom januara 2024. godine javno govorila da je Sindikat kriv što nema povećanja od 5% prosvjetnim radnicima kao i svim ostalim radnicima u KS te da su sredstva od 5% planirana u Budžetu KS, jer navodno Sindikat ne želi pregovore,

3. 23.01.2024. godine na 5. sastanku pregovaračkih timova u svojstvu predsjednice pregovaračkog tima Vlade, ministrica Naida Hota-Muminović je zvanično ponudila povećanje koeficijenata od marta za 7% ili od aprila za 8% uz obrazloženje da ima samo toliko novaca u Budžetu KS (Budžet KS usvojen!),

4. 24.01.2024. godine ministrica Naida Hota-Muminović putem društvenih mreža naprasno pokušava postati „heroj“ u Kantonu Sarajevo i odjednom se bori da se prosvjetnim radnicima plate povećaju 12%. Kako odjednom ima novaca u Budžetu KS i više od onoga što je ponuđeno 23.01.2024. godine?

Štrajk upozorenja će biti održan kao što je planiran jer nije ispunjen niti jedan od 12 uslova koji su defisani Odlukom o štrajku upozorenja. Štrajk upozorenja će se održati tri dana uzastopno u trajanju od po 2 sata i to:
- ponedjeljak, 29.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati;
- utorak, 30.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati;
- srijeda, 31.01.2024. godine od 7:30 do 9:30 sati.

Umjesto zaključaka tek onako za razmišljanje svima koji ovo čitaju i jasna pitanja:

1. Da li je ministricino ponašanje još jedan od lukavih pokušaja da se smanji ogromno nezadovoljstvo radnika koji traže svoje dostojanstvo i bolje obrazovanje za djecu/učenike?

2. Da li se ministricino ponašanje može opisati kao da se ona sada i sve vrijeme bori, a eto ostali u Vladi Kantona Sarajevo su kao protiv prosvjetnih radnika?

3. Da li se ministricino ponašanje može opisati kao da ona nije ništa kriva već su svi drugi krivi?

4. Da je ministrica Naida Hota-Muminović iskrena, pregovori bi bili valjda i sutra i u dane vikenda, a ne bi ih zakazala u ponedjeljak u 13 sati poslije štrajka upozorenja?

5. Da li ministrica Naida Hota-Muminović zakazuje nastavak pregovora u ponedjeljak u 13 sati kako bi se uvjerila da je štrajk upozorenja svuda podržan od radnika i svih ostalih, a posebno od strane roditelja djece/učenika i javnosti?

6. Da li će nakon FB objave od 24.01.2024. godine i naprasne ministricine najave o zalaganju za veće plate prosvjetni radnici biti naivni pa povjerovati u njenu objavu i reći će da nema potrebe za štrajk i dalju borbu?

7. Da li će prosvjetni radnici Kantona Sarajevo reći da ih nije briga za ostalih 11 zahtjeva iz Odluke o štrajku i da će pristati samo na jedan ili neke od zahtjeva koji se odnose samo na materijalno čime bi i sebi i svojoj djeci i djeci u vrtićima i osnovnim školama pokazali sebičnost te da misle samo i isključivo na novac a ne i na svoje dostojanstvo i potrebu za stvarnim reformama koje će i njih i djecu i učenike učiniti sretnijim i zadovoljnijim?

Sindikat je došao do zaključka: „24.01.2024. godine ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, je putem FB pokazala da je ona 12% majka, a 88% maćeha prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo. Nažalost.“

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.