8.3.2024. 8:45
7
HDZ-ovac Zdenko Ćosić otkrio da je Konaković stao na "njihovu" stranu: "Rekao je da nije fer to što se radi Hrvatima"
Zdenko Ćosić, delegat u Domu naroda državnog Parlamenta i član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine, u Dnevniku FTV-a naglasio je da očekuje da parlamentarci podrže prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa.

„Ne očekujem da će se pojaviti neki dodatni problemi. Sutra očekujem da će biti usvojen zakon o sukobu interesa“, poručio je on.

Kao najvažniji segment ovog zakona izdvojio je Komisiju koja će odlučivati o sukobu interesa.

„Pozivalo se na neka iskustva u Evropi. Nađen je dogovor oko toga. Ta Komisija bit će tijelo koje će biti nezavisno od politike. Članovi Komisije neće moći biti članovi političkih stranaka, propisano je i određeno razdoblje retroaktivno, pet godina unazad ne smiju biti vezani ni za jednu stranku. U Komisiji neće moći biti ni članovi Parlamenta. Ispunjeni su osnovni preduslovi da ta Komisija bude depolitizirana, i kao takvo ima veće potencijale raditi u skladu sa zakonom“, objasnio je Ćosić.

Upitan kako odgovara na kritike nevladinog sektora koji kažu da je zakon u posljednji trenutak razvodnjen - vladajuće stranke, ipak, odlučuju o imenovanju članova Komisije, odgovara:

„O imenovanju će odlučivati određena komisija. Neko mora imenovati. Nije ništa neobično ni u Evropi da se takve komisije imenuju u parlamentu“, kazao je on, dodavši da je bitno da je prijedlog zakona dobio certifikat EI, što znači da je usklađen s evropskim standardima.

„Praksa će pokazati ima li on kakvih nedostataka. S ovakvim zakonom imamo mogućnost da izbjegnemo one neslavne rekorde BiH kada je u pitanju korupcija“, dodao je.

Osvrnuo se i na zakon o sudovima, kazavši da sporenja oko lokacija i dalje traju i trajat će.

„Bez obzira na konačno mišljenje Evropskog vijeća, taj zakon neće ostati negdje u ladicama, bit će aktuelan. Ima još vremena, pogotovo, koliko ja imam informacije, ako je jedino ostalo sporno gdje će biti sjedište apelacijskog vijeća. To je po mom sudu marginalno i više spada u onu domenu politike inata. To nema veze sa sadržajem zakona. Osnovni uslovi su ispunjeni - da apelacijsko vijeće bude potpuno nezavisno u odnosu na prvi stepen, i fizički će biti odvojeno. Otklonjene su one dvojbe o promjeni nadležnosti. Imamo i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Nema bitnih razloga da se i taj zakon ne usvoji do tog Dana D“, smatra Ćosić.

Dalje navodi da 's obzirom na optimizam koji se osjeća i u političkoj javnosti u BiH, ali i onaj koji naglašavaju svi predstavnici EU koji su defilirali kroz BiH, očekujem pozitivan odgovor od Evropskog vijeća'.

„Mi smo to malo prenapuhali. Pa se stvorio dojam da smo mi nešto riješili ako dobijemo datum početka pregovora. Tek se onda otvaraju pravi razgovori o svim poglavljima. Ali relaksirat će se politička klima u BiH“, tvrdi on.

Upitan šta ako ne otvorimo pregovore, ističe da treba razmatrati sve mogućnosti. Bilo bi naivno igrati samo na jednu kartu, kazao je.

„Toga su svjesni i mi ovdje i partneri u Evropi. U slučaju da se ne napravi takav pomak, to će biti jedan veliki korak unazad. U BiH će taj zamor očekivanjima tek onda će rezultirati jednim vidljivim evroskepticizmom. Pozitivna klima je preduslov svakom političkom iskoraku. U slučaju da ne dobijemo datum pregovora, za jedno dogledno vrijeme bismo kaskali u mjestu“, pojasnio je Ćosić.

Govorio je i o tome hoće li Christian Schmidt biti primoran da nametne paket integriteta izbora ili državna koalicija može do dogovora.

„Tu će domaća politika polagati ispit. Tu je jasan stav hrvatske strane – treba mijenjati izborni zakon, i treba spriječiti izborni inženjering da jedan konstitutivni narod ne može birati svog predstavnika. Ne možemo govoriti niti o ravnopravnosti naroda niti poštivanju ustava, a imati takve rupe u zakonu koje će omogućiti da se jedan narod dekonstituira. Čuli smo danas ministra Konakovića koji je rekao da nije fer to što se radi Hrvatima. Ako imamo zakon koji omogućava da se nešto radi nepošteno i vrijeđa nečije dostojanstvo, onda je logično da bi to bio prioritet svih prioriteta da se to ukloni“, izjavio je Ćosić u Dnevniku D.

HDZ insistira da političke izmjene budu riješene u paketu s tehničkim, naglasio je.

„To je za nas jedan zakon. To nije ucjena, oni koji to ne dopuštaju povezujući to s izmjenom ustava – oni postavljaju uslov. Ako je ovo zemlja triju konstitutivnih naroda, u čemu je problem da se ta konstitutivnost manifestira kroz pravo jednog naroda da bira svog političkog predstavnika onako kako je to propisano ustavom“, kazao je.

Na konstataciju da će mnogi reći da treba ići u to, ali ne način koji izaziva dublje etničke podjele u zemlji, rekao je da ne vidi u čemu je tu etnička podjela.

„Zašto nije etnička podjela kad Bošnjaci i Hrvati biraju svog predstavnika, a etnička bi bila kad Hrvati biraju svog. Ja to ne mogu razumjeti. To je etnička jednakost i ona samo može stabilizirati stanje u BiH, a ne dodatno ga dijeliti“, istakao je Ćosić.

O radu državne koalicije kaže:

„Ovaj sastav Vijeća ministara je toliko toga napravio da je rezultat tog truda upravo početak pregovora koje očekujemo. Ako ništa drugo, najveći iskorak je što je ovaj sastav, premda je uvijek na granici kvoruma, neka pitanja koja su bila tabu tema stavio na stol i neka od njih već i riješili. Jedan dodatni impuls će se ubrizgati u postojeću vladajuću strukturu, kao što bi negativno djelovalo nedobijanje statusa i vjerovatno bi bio upitan opstanak te koalicije. Ovako će dodatno ojačati, i u svakom slučaju zaslužuju jedan veliki plus“.

Kaže da Južna interkonekcija 'treba i mora ići'.

„Cilj je jasan - postići što je veću moguću energetsku nezavisnost. Sve ovo drugo su dnevnopolitička nadmudrivanja“, kategoričan je Ćosić.

Komentirao je i osipanje kadra HDZ-a, rekavši da to jeste udarac, ali da je ova stranka postala otporna na njih.

(Ajdin B.)

7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.