12.3.2024. 15:39
1
Vijećnik NS o napadima na Šarčevića: Karić je zloupotrijebila maloljetnika u političke svrhe
FOTO: naša stranka
Veliku buru u našoj javnosti podigao je slučaj profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Franje Šarčevića, nakon što je fotografiju Benjamine Karić s maloljetnim licem obučenim u vojnu uniformu Armije BiH tokom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na svom Twitter profilu sliku prokomentarisao riječima: "ovu sliku vrijedi sačuvati kao simbol jednog beznadežno bolesnog društva".

Nakon tog komentara Šarčević je danima izložen gnusnim prijetnjama i napadima zbog kojih je kazao kako razmišlja i o odlasku iz države, prenosi Avaz.

Upitana od jednog medija za napade na Šarčevića, Karić je kazala da osuđuje sve vrste prijetnji, ali da: "javne osobe i akademski radnici čija riječ ima posebnu težinu u javnom prostoru moraju dodatno voditi računa o svojim izjavama, kako ne bi povrijedili osjećanja “običnih ljudi”.

Tim povodom reagirao je vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Adi Škaljić koji je Karić optužio da vrši opasno skretanje pažnje.

- Bojim se da je gradonačelnica Benjamina Karić pažnju "običnih ljudi" svjesno i veoma uspješno skrenula sa propusta koji je napravila objavivši (i neobrisavši) fotografiju na kojoj se vidi lice djeteta.

Ovo skretanje pažnje je opasno i štetno iz dva razloga:

1. Franjo Šarčević je optužen da govori protiv Armije RBiH, što je faktički netačno, a može proizvesti nove prijetnje smrću, protjerivanjem ili gubljenjem posla od strane "običnih ljudi" (poput cyberfašiste Yasmina Mulahuseina).

2. Nije iskorištena prilika da se prizna propust i skrene pažnja na to da zloupotreba djece i maloljetnika u političke svrhe u našoj državi još nije do kraja legislativno regulisana.

Dakle, umjesto pogrešne kvalifikacije onoga na što je profesor PMF-a i nekadašni student generacije želio ukazati, osobe koje obavljaju javne funkcije bi trebale poticati ispunjavanje obaveza koje proističu iz Konvencije UN-a o pravima djeteta (član 19).

Bolji momenat da se počne raditi na legislativnom rješenju ovog problema ne postoji, jer smo u izbornoj godini, a mnogi političari se neće libiti da izazivaju emocije glasača korištenjem onih koji još nisu sposobni razviti vlastiti stav.


                                                          Foto: Screenshot/Facebook

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.