11.7.2024. 11:07
0
Schmidt u Srebrenici: Bosna i Hercegovina treba biti primjer pomirenja i saradnje
Dragi preživjeli, drage majke porodice žrtava, članovi Predsjedništva BiH gospodo Bećirović i Komšić, predsjednice Mehanizma u Hagu Santana, dame i gospodo danas smo ovdje povodom 29. komemoracije genocida u Srebrenici počinjenog u ovom području, poručio je u uvodu obraćanja visoki predstavnik Christian Schmidt na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Čast mi je da sam danas sa vama. 23. maja Generalna skupština UN proglasila je 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom u Srebrenici osuđeni su svi koji negiraju genocid. Međunarodna zajednica posvećena je očuvanju sjećanja. Za društvo je imperativ da odbaci pokušaje minimiziranje genocida u Srebrenici", dodao je Schmidt.

Napominje: "Zadatak svih nas je da uradimo još više i u većem broj kao što je to danas slučaj. Potrebne su nam dodatne snage. Kao što sam najavio prošle godine na ovom mjestu poduzeti su drugi važni koraci na sjećanju genocida".

"Presuđeni za genocid i ratne zločine će biti registrovani. Potpisan je i memorandum između Ministarstva pravde i Mehanizma za krivične zakone. Izmijenio sam i Izborni zakon da onemogućim ratnim zločincima učešće na izborima2, kaže visoki predstavnik. .

Posebno je potcrtao da Tužilaštvo mora procesurati odgovorne za zločine genocida i ratnih zločina.

"Dozvolite mi da skrenem pažnju međunarodne zajednice i domaćih aktera na pitanje nestalih. Preko sedam hiljada se i dalje vode nestali. Problem je izostanak informacija o mjestima grobnica. Pronalazak nestalih zahtijeva dodatnu podršku i finansije", kazao je Schmidt i dodao:

"Danas nam je i dužnost da 14 žrtava ubijenih u julu 1995. nađu svoj smještaj. Murali koji veličaju ratne zločince, najviše u RS su apsolutno neprihvatljivi. To je uvreda za žrtve i krivično djelo. Oni koji ne koriste svoje nadležnosti da to kazne, trebali bi preuzeti odgovornosti. Naglašavam da sve ove odluke nisu usmjerene protiv bilo kog naroda. Sama Rezolucija nije usmjerena protiv RS ili srpskog naroda, trebala bi da otvori dijalog i katalirizator iscjeljenja rana".

Napomenuo je da u "RS postoji simptom nemogućnosti suočavanja s budućnosti. Svjedoci smo da iscjeljenje nije jednostavno. Impresivno je bilo vidjeti učesnike Marša mira, naš politički put se ne može s tim ni porediti. Odbijamo negiranje užasa Srebrenice, Žepe, Prijedora. Svaki zločin je zločin. Zločini drugih nisu opravdanje za počinjene zločine".

"Bosna i Hercegovina treba da bude primjer pomirenja", zaključio je Schmidt.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.