24.8.2024. 21:35
0
Pozder u Srednjoj Bosni: Atraktivna destinacija za turiste s raznolikim ukusima
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Srednjobosanskom kantonu gdje je organizovano putovanje za medije a kako bi se upoznali s turističkim potencijalom te regije.

Na putovanje kroz turističke destinacije pozvani su novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a među njima i influenseri poput Vlade Šestana, turističkog promotora, bivšeg direktora Generalturista i Atlasa te osnivača portala Travel Advisor kojeg koriste milioni turista.

Pozder je izjavila da je Srednja Bosna sjajan spoj prirodnih ljepota, kulturno-historijske baštine, religijskog i hodočasničkog turizma, zanatske tradicije, banjskog turizma ali i poduzetničkog duha što je čini jako zanimljivom za brojne domaće i strane goste.

- Zahvaljujem organizatorima na odličnoj ideji i ovo putovanje za novinare i turističke promotore prava je prilika da se ova regija dodatno promoviše i predstavi kao atraktivna destinacija za turiste s raznolikim ukusima - rekla je Pozder.

Prva stanica na putu je bilo Hobbiton selo (Undergound village), u selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa kojeg vode vrlo poduzetne i uspješne sestre Miličević koje su izgradile naselje inspirisano kućicama iz čuvenog „Gospodara prstenova“, a koje je postalo prepoznatljivo za turiste i posjetioce.

Ministrica Pozder i drugi zvaničnici su s novinarima boravili i u Kiseljaku gdje su posjetili izvore mineralne vode, a u Fojnici su obišli čuvenu Atik džamiju i Franjevački samostan. Također, posjetili su i vrlo posjećeno hodočasničko mjesto Deževice i špilju svetog Jakova.

Put za novinare je išao i do slapova Kozica, čuvenog lječilišta Reumal, te su prisutni imali priliku upoznati i Lamiju Džigal-Bektešević koja se iz Nizozemske vratila u Fojnicu gdje uzgaja bosanske brdske konje. Prvi dan puta završio je posjetom vinariji Pejčinović.

Ministrica Pozder se sastala i s načelnicima Kiseljaka, Kreševa i Fojnice koji su poželjeli dobrodošlicu.

Ovaj put za ekipu turističkih novinara iz naše regije inicirala je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, a u saradnji s bosanskohercegovačkim novinarem Dejanom Jazvićem. Novinari i turistički promotori će boraviti četiri dana u Srednjoj Bosni (Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Travnik i Novi Travnik), s ciljem upoznavanja i izvještavanja o prirodnim, povijesnim i svim drugim bogatstvima ove regije a kako bi se napravila njihova turistička promocija širom regije.

Projekt je organiziran uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona, TZ SBK te općina domaćina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.