7.10.2024. 19:23
0
Analiza rezultata u TK: SDA ima osam načelnika i najviše vijećnika u 10 općina, teški porazi za SDP
Iako još nisu izbrojani svi glasovi, nazire se ishod Lokalnih izbora u svih 13 općina i gradova Tuzlanskog kantona, a najviše razloga za zadovoljstvo imaju u Stranci demokratske akcije (SDA), dok je najveći pad zabilježila Socijaldemokratska partija (SDP), koju samo razultat u Tuzli spašava od potpunog neuspjeha.

Kada su u pitanju pozicije gradonačelnika i načelnika općina, SDA će ih u TK imati osam, a po jednu Stranka za BiH, SDP, Pokret demokratske akcije (PDA), Socijaldemokrate (SD) BiH i Narod i pravda.
Dugogodišnja vladavina SDP-ovih gradonačelnika u Gradačcu i Gračanici Edisa Dervišagića i Nusreta Helića okončana je porazom od protivkandidata iz SDA Hajrudina Mehanovića i Sadmira Džebe. Džebo je u Gračanici osvojio čak 11.332 ili 55,90 posto glasova, a Mehanović u Gradačcu 9.344 ili 54,83 posto. O kakvom se porazu radi najbolje govori činjenica da je Helić načelničku funkciju obavljao od 2001. godine, a iza Dervišagića je 12 godina načelničkog mandata. Dodajmo i da poraze kandidata za načelnike u spomenute dvije općine, prati i gubitak najvećeg broja mandata u gradskim vijećima.

Novu načelničku poziciju SDA je osvojila u Kladnju, a tu je Edis Šarić, pobijedio Jusufa Čavkunovića iz PDA, koji je na toj funciji proveo 12 godina. Ova stranka je zadržala načelničke pozicije u Živinicama (Began Muhić), Teočaku (Tajib Muminović), Sapni (Zudin Mahmutović), Doboj Istoku (Kemal Bratić), a prvi puta je za načelnika Kalesija izabran Nermin Mujkanović.

SDA je izgubila jednu načelničku poziciju, onu u Banovićima, a tu je Bego Gutić, poražen od kandidata PDA Mehmeda Hasanovića.

Svoje pozicije zadržali su Zijad Lugavić iz SDP-a koji je ubjedljivo pobijedio u Tuzli, Edin Delić (SDBiH) u Lukavcu, Admir Hrustanović (SBiH) u Čeliću i Adnan Bjelić (NiP - Trojka) u Srebreniku.

Za usporedbu, SDP je prije samo osam godina imao čak pet načelnika i to u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Lukavcu i Živinicama, dakle, u pet najvećih gradova. Od svega toga ostala im je samo Tuzla.

Kada su u pitanju gradska i općinska vijeća, SDA je osvojila najviše glasova Gradačcu, Gračanici, Doboj Istoku, Srebreniku, Teočaku, Sapni, Kalesiji, Živinicama, Lukavcu i Kladnju. SDP je prvi u Tuzli, PDA u Banovićima, a SBiH u Čeliću, piše Faktor. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.