15.2.2024. 18:21
1
Najlegendarniji "bosanski zet": Stao u odbranu Sarajlije prije nekoliko dana. Po društvenim mrežama pišu zbog žene Andree
Prije dva dana, najbolji bh. arbitar Irfan Peltjo sudio je pravdu na meču osmine finala Lige prvaka između Leipziga i Real Madrida.

Minimalnu pobjedu rezultatom 0:1 je odnio "Kraljevski klub", a na pravoj "paljbi" medija iz Njemačke, ali i pojedinih iz Španije, našao se sarajevski sudac.

Naime, Peljto je u drugoj minuti meča poništio gol napadaču Leipziga Slovencu Benjaminu Šeški zbog ofsajda.

Iako strijelac gola nije bio u nedozvoljenoj poziciji, njegov saigrač Benjamin Henrichs je stajao na putanji golmanu i Irfan Peljto je poništio pogodak. 

Trenutak koji je pokrenuo brojne polemike (Foto: Screenshot)
Sporna situacija sa meča

Osim na meti medija i generalno navijača njemačkog kluba, Sarajliju su kritikovali igrači i trener, pa je čak i fudbaler protivničkog tima Tony Kroos kazao da je Peljto trebao poništiti gol. 

"To je pogrešna odluka. Nadam se da će sudije to shvatiti kad pogledaju snimak", prokomentarisao je Leipzigov trener Marco Rose.

"To je definitivno gol za mene. Ovdje očekujemo najviši nivo od igrača, a isto tako moramo očekivati najviši nivo od sudija",  rekao je za Amazon legendarni Nijemac Matthias Sammer.

Njemački Bild podsjeća da je Peljto vodio samo osam utakmice Lige prvaka, a da mu je meč u Leipzigu premijera u nokaut fazi elitnog takmičenja.

Legendarni španski sudija Mateo Lahoz također smatra da je Peljto pogriješio.

"To se nije smjelo dogoditi. Normalno je da se sudija može zbuniti na terenu i pogrešno procijeniti situaciju, ali čemu onda služi VAR?! To je ludilo. Ovaj put je sreća bila na strani španske momčadi, ali nije normalno poništiti gol zbog takvog ofsajda. To nije fudbal. Treba biti pošten. Da se ovo dogodilo španskoj ekipi, vrištali bismo", rekao je Lahoz.

Među onim koji su podržali Peljtinu odluku je legendarni francuski napadač Thierry Henry.

"Dok sam gledao uživo, mislio sam da je gol, ali kada pogledate pažljivije, možete vidjeti Benjamina Henrichsa na golmanovom putu. Ne mislim da bi golman spriječio Šeška da postigne gol, ali ako ste u ofsajd poziciji i idete na golmanovu putanju, jer vidite da je igrač gurao golmana, bit će dosuđen ofsajd. Imamo pravilo koje svi znamo, ako ste u ofsajdu, ne smijete biti uključeni. Samo trebate podići ruke i ne micati se. U tom slučaju gol bi bio priznat. Nije to bilo snažno guranje, ali je reagovao iz ofsajda", pojasnio je legendarni fudbaler Arsenala.


Pojedini korisnici društvenih mreža su se našalili da je selektor U-21 reprezentacije Francuske stao u odbranu Peljte zbog žene, budući da je njegova supruga Andrea porijeklom iz Sarajeva.

A otkud Sarajka sa legendarnim Henryjem? Pa upoznali su se u ljeto 2008. godine u Španiji kada je Francuz nosio dres Barcelone. 

Ubrzo nakon toga su započeli ljubavnu vezu, te ljubav cvjeta preko 15 godina. 

Par skupa ima troje djece i to dvojicu sinova sinove Gabriela i Tristana, te kćerku Tatianu. 

Nemoguća je misija pronaći ikakvu pojedinost iz njihovog života, te im treba odati priznanje na tome da su uspjeli sačuvati svoju ljubav i privatnost samo za sebe.

Da par drži do privatnosti potvrdila je i sama Andrea u jednom intervjuu.

"Osoba sam koja jako drži do privatnosti i ne bih željela istupati s bilo kakvim izjavama. Znate i sami kako je s osobama poput Thierryja i pod kakvim su pritiskom javne osobe", kazala je Sarajka jednom prilikom. 


Mediji su pisali da se bavila manekenstvom, što je ona oštro demantovala. 

"Nisam se nikada bavila manekenstvom, iako se to vrti po medijima. U Americi sam završila menadžment i više od toga ne bih željela otkrivati", kazala je u jednom od rijetkih intervjua. 


Inače, Andrein otac Nebojša je ugledni bh. plastički hirurg, koji je decenijama radio u Kuvajtu. 

Jednom prilikom za bh. medije je bio pun hvale za svog zeta.

"Divan čovjek, plemenit i veoma dobre duše. Dosta ga zanimaju naša kultura i tradicija, zato rado i dolazi. Ne smijem mnogo detalja da vam otkrivam, jer on, ali i moja kćerka, veoma cijene privatnost", kazao je Nebojša. 

Čak je u toku istog intervjua istakao da Thierry za Bosance kaže da su talentovana nacija, pogotovo u sportu. 

"Sviđa mu se, svakako, i taj naš humor. S obzirom na njegovu veličinu i ono ko je, zaista je veoma jednostavan čovjek, koji nema komplekse", rekao je Nebojša Rajačić. 

Zanimljivo je bilo i na prošlogodišnjoj konferenciji za novinare, kada je mlada fudbalska reprezentacija Francuske gostovala u Sarajevu u okviru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Henryja su pitali želi li reći išta na bosanskom jeziku.
 
"Znam zašto ste postavili to pitanje. Moja djeca su Bosanci i Hercegovci i Francuzi. Dolazio sam i prije u Bosnu i Hercegovinu, a evo i sada treba da idem kod punca i punice, najvjerovatnije večeras, ali svakako bih ostao na tome", odgovorio je uz osmijeh jedan od najboljih fudbalera Arsenala svih vremena.



(Ajdin B.)
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.