22.12.2023. 14:29
0
Izrečena presuda za zločine u Prijedoru: Iliji Zoriću 20, Dušanu Milaniću 12 godina zatvora ali se ne zna gdje se nalaze
FOTO: N1
Gotovo deset godina od prvih hapšenja osumnjičenih, Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi. Od ukupno 11 optuženih, osuđeno je njih petero, dobili su ukupno 59 godina zatvora.

Dušan Milunić osuđen je na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, Ljubiša Četić na pet godina i Ilija Zorić na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, odnosno za krivična djela koja uključuju ubistva, progone, silovanja, mučenja, zatvaranja u logore.

Ostali od ukupno jedanaest optuženih, oslobođeni su krivice.

Nadalje, svi optuženi oslobođeni su po pitanju postojanja udruženog zločinačkog poduhvata.

Zanimljivo je da se niti jedan od optuženih nije pojavio na izricanju presude.

Odbrana prvooptuženog Milunića kazala je da je on nedavno pozvan u svojstvu osumnjičenog i u jednom drugom predmetu, te da mu je od tog trenutka ugašen telefon.

Odbrane ostalih optuženih rekle su kako jedan od njih posjeduje medicinsku dokumentaciju na osnovu koje treba u bolnicu, a da ostali nisu bili u obavezi da dođu. Također, pojedini advokati rekli su da ne znaju gdje se njihovi klijenti nalaze.

Podsjetimo, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, navodi se u optužnici iz 2014. godine, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Neke od porodica žrtava danas su bile okupljene pred Sudom, držeći u rukama fotografije najmilijih.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.