18.8.2024. 17:00
0
Najnovije istraživanje: Moderne igračke imaju potencijalno loše efekte na djecu
Istraživanje koje su proveli naučnici s Novosibirskog državnog pedagoškog univerziteta (NSPU) pokazalo je da moderne dječje igračke mogu negativno utjecati na razvoj djetetove ličnosti, piše portal Vijesti.ba.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Instituta za psihologiju Ruske akademije nauka, izvještavaju RIA Novosti.

Prema autorima rada, mnoge igračke izazivaju emocije bliske ravnodušnosti, što može iskriviti dječju percepciju svijeta oko sebe i njihova mjesta u njemu.

Istraživači su primijetili da mnoge moderne igračke stvaraju iskrivljenu sliku "idealne" odrasle osobe. Na primjer, lutke su sve češće pretjerano realistične ili poprimaju oblik čudovišta, što može pridonijeti razvoju interesa za temu nasilja, prenose Vijesti.ba.

Osim toga, većina modernih igračaka, prema stručnjacima, pati od nedostatka emocionalnog sadržaja uprkos svom svijetlom dizajnu i neobičnim oblicima. Kada se pokušava igrati s na prvi pogled privlačnom lutkom, dijete može otkriti da "ne može ništa", što stvara osjećaj prevare jer "igračka obećava više nego što može ponuditi", kaže studija.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.