24.8.2024. 20:07
0
Roditeljima nikada teže nije bilo: Opremanje djece za školu košta i do 700 KM
Pripreme za novu školsku godinu donose brojne finansijske izazove za roditelje, koji se suočavaju s visokim troškovima opremanja djece za školu. U situaciji gdje porodica ima dvoje djece u osnovnoj školi, troškovi lako mogu dostići i do 700 KM po djetetu.

Na primjer, za dva kompleta novih udžbenika, za šesti i osmi razred, roditelji će morati izdvojiti više od 500 KM. Cijena kompleta knjiga za šesti razred iznosi 233 KM, dok je za osmi razred potrebnih 275 KM.

Uz to, troškovi za školsku opremu, poput torbe, pernice, svesaka i ostalog pribora, mogu dostići oko 150 KM po učeniku.

Nije zanemariv ni trošak opreme za tjelesni odgoj, koji uključuje trenerku, patike i ruksak, što također iznosi približno 150 KM. Ako se uzme u obzir da mnogi roditelji kupuju i novu odjeću i obuću za djecu pred početak školske godine, dodatni trošak može se povećati za 250-300 KM.

“Naravno da je riječ o trošku koji je znatan za mnoge obitelji. Ja kao trgovkinja zarađujem 1.000 KM, a muž kao skladištar 1.100 KM. Imamo dvoje osnovnoškolaca, s tim da su za mlađe dijete, koje će sada u treći razred osnovne škole, udžbenici besplatni. Ali, moramo kupiti sve ostalo – školski pribor, opremu za tjelesni odgoj te nešto nove garderobe, i sve to dvaput. Već godinama u ovo doba podignemo jedan potrošački kredit kako bismo pokrili trošak opremanja djece za školu i nabavili drva”, kaže Milena S. iz Banjaluke za Srpska Info.

Ovaj period godine predstavlja veliki izazov za mnoge roditelje, koji se trude osigurati sve potrebne stvari za svoje školarce, dok se suočavaju s rastućim troškovima života.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.