7.9.2023. 13:34
0
Da li će Dodik biti optužen?
FOTO: bosnainfo.ba
Sud Bosne i Hercegovine je 24. augusta primio optužnicu iz državnog Tužilaštva protiv predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, po kojoj se terete za kazneno djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, Christian Schmidta. Milorad Dodik je organizovao press konferenciju u kojoj je novinare nazvao izdajnicima, Schmidta političkim nasilnikom koji nastoji širiti srbofobiju, te tužioca muslimanom - a svoju nervozu u toku konferencije nije krio. Da li je ovo ispoljavanje frustracija rezultat potencijalnog usvajanja optužnice? Koji su mogući ishodi ove situacije? Za Source je govorio akademik Slavo Kukić.

"Nisam siguran da će biti optužen i, ako uopće bude - a u svakoj pravnoj državi bi morao biti jer za to što je govorio naprosto eksplicitno stoji da je krivično djelo i da se kažnjava od 6 mjeseci do 5 godina, moguća su dva scenarija. Jedan scenarij je da bosanskohercegovačko pravosuđe prvi put u povijesti samostalne Bosne i Hercegovine pokaže da funkcionira kao zasebna vertikala u vlasti, nezavisno o zakonodavnoj izvršnoj vlasti. Drugi scenarij je da ono funkcionira na način na koji je funkcioniralo i do sada: da svoju samostalnost, izvršnu vlast, pokazuje na malim slučajevima, odnosno ljudima koji se nemaju čime prehraniti - da kaznu zatvora dobije čovjek kojem je utvrđen manjak u prodavnici od 300km i tako dalje - a da se velike ribe naprosto izmigolje u čitavoj priči", kazao je Kukić.

On naglašava kako bi najbolje bilo pronaći kompromisno rješenje, te da je to ujedno i najrealističniji scenarij. 

"Ja mislim da bi se Dodiku moglo desiti da bude oslobođen ili da se, u najboljem slučaju, nađe neko kompromisno rješenje - da mu se sudi, te da on u prvi mah završi kao Dragan Čović, odnosno da bude optužen ispod 5 godina zatvora, a onda u drugom stupanjskom postupku da bude oslobođen - kao što je početkom 2000tih oslobođen Dragan Čović. To je, objektivno, scenarij koji je najrealniji jer od toga šta će uraditi Dodik ne strahuju samo pravosudne vlasti, posebice oni dijelovi pravosuđa koji su došli mimo njegove kontrole  nego, objektivno, strahuju i institucije međunarodne zajednice kojima je on u svojim posljednjim istupima zaprijetio da će ih početi hapsiti - počevši od visokog predstavnika, a onda će na red doći i svi ostali", zaključio je, dodavši da smatra kako bi on iz svega ovoga mogao izaći i jači u odnosu na poziciju koju trenutno ima.

Podsjećamo da je Tužilaštvo BiH formiralo optužnicu 9. jula, a na isti dan je objavljen i ukaz u kojem se navodi da se odluke visokog predstavnika u BiH Christian Schmidta ne objavljuju, niti poštuju u entitetu Republike Srpske. Također se navodi i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta. Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke.

Kriminalizirao je nepoštivanje odluka visokog predstavnika - kazna koja može iznositi do pet godina zatvora. 

Dodik je na press-u novinare nazvao izdajnicima, a Schmidta političkim nasilnikom koji širi srbofobiju, te koji nastoji ići protiv entiteta Republike Srpske iz dana u dan.


“Sramno podizanje optužnice protiv mene na osnovu navodno kvazi zakona koji je nametnuo onaj koji nema nikakvog ovlaštenja da to učini. Ovo je sramno, ovo je ugrožavanje suvereniteta za koji se mnogi bore u BiH. Ovo nema nikakve veze s pravom, ovo je političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki ambasador u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će učiniti protiv RS i šireći srbofobiju pridobijajući određene muslimane da to rade pa nađu tužioca koji je muslimanske nacionalnosti”, naveo je Dodik u obraćanju na press konferenciji, prenosi zurnalinfo.

(Elmedina H.)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.