3.5.2023. 17:00
2
Ovaj užasni čin je posljedica neadekvatnog odgoja i brige za dijete prvo porodice: "Moramo posvetiti kvalitetno vrijeme svojoj djeci, moramo znati za njihove borbe unutar njih samih"
FOTO: screenshot/YOUTUBE
Jutrošnji događaj koji se dogodio u jednoj beogradskoj školi potresao je ne samo Srbiju, nego i čitav region ali i svijet. Dječak Kosta K. koji je jutros u Beogradu ubio osam učenika i čuvara u školi išao je s ocem u streljanu i trenirao gađanje iz oružja.

Informaciju je saopštio ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić na konferenciji za medije. On je ujedno kazao da je otac dječaka, u čijem vlasništvu su pištolji, uhapšen. Oba pištolja su imala legalne dozvole nadležnih organa.

"Otac dječaka tvdi da su oba pištolja bila zaključana u sefu pod šifrom. No, očito je dijete imalo šifru čim je došlo u posjed pištolja, kao i municije", kazao je Gašić.

U mnogim analizama medija ali i cjelokupne javnosti o stravičnoj tragediji , govori se o propustima društva, institucija ali i porodice kao stuba. 

O tome smo razgovarali sa Aidom Čorbo, magistricom pedagogije. Aida je za naš portal govorila o mogućnostima institucionalnog ali i roditeljskog preventivnog djelovanja. 

"Prije svega bih da iskažem svoju sućut roditeljima stradalih učenika, u ovim trenucima teško je bilo šta reći da umanji bol gubitka žrtava koje su tek počele svoj život. Ovaj užasni čin je posljedica neadekvatnog odgoja i brige za dijete prvo porodice, a onda škole i društva. Imala sam priliku u par navrata govoriti o vršnjačkom nasilju, i jedan od prijedloga bio je taj da je obavezno da se trgnemo iz ovog bunila i da poduzmemo nešto konkretno po ovom pitanju kao što su radionice za djecu, ali i roditelje i razgovori sa psiholozima, pedagozima i psihoterapeutima kao obavezan čas u sklopu školskih aktivnosti. Vršnjačko nasilje kada se dogodi onda možemo djelovati tako što ćemo biti podrška žrtvi, ali ono što je važnije je da djelujemo preventivno.", pojasnila je Čorbo. 

Dala je vrlo korisne savjete za roditelje. 

"Moramo posvetiti kvalitetno vrijeme svojoj djeci, moramo znati za njihove borbe unutar njih samih. Kada plaču ili su ljuti i neraspoloženi šta je uzrok takvom ponašanju, gdje leži uzrok tom njihovom nezadovoljstvu. Zašto nam je važnije da ih pitamo koju su ocjenu dobili u školi i kako su uradili test, umjesto da ih pitamo: "Kako si se danas osjećao, ima li nešto što te muči?" A kada smo udaljeni emocionalno od naše djece, kada naša djeca bježe od nas jer se plaše reakcija na svoja osjećanja, onda će potražiti spas u nekim drugim osobama, stvarima ili ne daj Bože ovakvim poduhvatima. ", objasnila je. 

Čorbo odgovara da li su djeca od 13 godina svjesna posljedica svojih djela, ali i da li roditelji jasno postavljaju granice. 

"Očigledno je da oružje nije bilo na pravi način zaštićeno i da je bilo na dohvat djetetu. Danas djeca žive u paralelnom svijetu između jave i virtualnog svijeta. Kada nemate kontrolu nad svojim djetetom, kada ga pustite da ono samo popunjava svoje slobodno vrijeme kako želi u ovom slučaju igranjem nasilnih igrica, ne možete očekivati da bude nenasilno i da vidi spas u traženju pomoći u vidu psihoterapeuta. Jer njegov razum ionako nije dovoljno razvijen da raspozna dobro od lošeg, a još dodatno je izmanipulisan kojekakvim virtualnim svijetom. Roditelji danas nemaju jasno postavljene granice. Svako skoro dijete posjeduje pametni telefon i razne igrice i ima pristup svim mogućim društvenim mrežama. Ako ne damo djetetu telefon ili mu nešto uskratimo, drugi nas osuđuju. Trebamo biti jaki kao roditelji, izgraditi prave vrijednosti kod naše djece, trebamo naučiti našu djecu da je empatija, lijepo ponašanje i lijepe moralne vrline uvijek u modi i da su kao takvi svugdje dobro došli, a ovo nećemo postići ako sa njima ne komuniciramo svaki dan, i ne zanimamo se za njih i njihova osjećanja." , kazala je Čorbo za naš portal. 

Gdje je društvo zakazalo, Čorbo odgovara da danas novac zbori glavnu riječ i da ne njegujemo porodične odnose. 

"Društvo je već odavno zakazalo po mnogim stavkama. Danas novac zbori glavnu riječ, ako nemaš najbolji mobitel, najbolju odjeću gledaju te porpijeko, nisi nigdje dobrodošao, a znate kako kaže naša stara poslovica: "Odijelo ne čini čovjeka čovjekom." Sve ono što nam plasiraju mediji i televizijske kuće daleko je od dobra, daleko je od moralnih principa i onda kada se desi ovako stravičan zločin "fatamo" se za glavu. Pitamo se gdje smo pogriješili. Ovaj današnji zločin je pokazatelj gdje smo pogriješili. Ne njegujemo porodične odnose, ne možemo podnijeti da je neko bolji od nas, neka nam ovo bude opomena da se vratimo suštini i da počnemo njegovati prave vrijednosti i zajedničkim snagama iskorijenimo ovo što nam se nudi kao vrijednost. Od danas uzmimo kontrolu nad svojim životom u svoje ruke. Treba nas zanimati zašto nam je prijatelj u školi tužan, ljut ili neraspoložen. Trebamo imati saosjećanja prema drugima."

Problemi vršnjačkog nasilja su tema za razgovor s djecom, ističe Čorbo. 

"Vršnjačko nasilje često počinje zadirkivanjem slabijeg i povučenijeg djeteta tako što dijete biva predmet ružnih komentara svojih vršnjaka, i to se ponavlja iz dana u dan dok agresija kod žrtve ne prevagne, postane intenzivnija i trajnija, a onda se na različite načine ispolji, i upravo jedan od tih načina koji je i najteži je ovaj događaj danas. Vrlo je važno govoriti djeci na ovu temu i truditi se da nikada nikome ne upute ružnu opasku, a ne li ružnu riječ, o zadirkivanju da ne govorim. Nažalost mnogo puta sam u prilici da čujem kako djeca prijave ovakve stvari učiteljima ili nastavnicima, ali dobiju odgovor da je to samo igra ili da je dijete preosjetljivo. I evo ga ovo je jedna od prvih koraka ka uništenju žrtve nasilja.", navodi. 

Koji sve propusti u odgoju djece mogu zapravo dovesti do nesagledivih posljedica, Čorbo objašnjava da je potrebno da se više posvetimo porodici. 

" Sve potiče iz kuće, ovako je i danas bez obzira na sav tehnološki i intelektualni napredak u svijetu. Porodica je glavna ćelija društva, da se svi trude sačuvati je ne bi nas bombardovali svim ovim nemoralnim sadržajem na TV-u, i internetu. Neko je rekao: "Djeca se neće sjećati materijalnih stvari koje ste im priuštili, nego će se sjećati zajedničkih trenutaka koje ste proveli." Već danas zagrlite svoje najmilije, imajte saosjećanja, pomozite svojoj djeci da prođu burne situacije u svom životu, ako sami ne znate ili ne možete potražite stručnu pomoć, uopšte se ne osvrćite kako će ko to shvatiti jer jedno ispravno odgojeno dijete odgaja čestito čovječanstvo, a neadekvatno odgojeno dijete zavije društvo u crno. I ako su djeca razvedenih roditelja bez obzira što su roditelji razvedeni trebaju oboje biti uključeni u odgoj i biti dostupni djetetu.", zaključuje Čorbo za naš portal. 

( Razgovarala: Erna Hadžić )

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.