7.5.2018. 21:01
0
Šta povezuje Arsenalovog šefa momčadi A. Wengera, Manchesterovog A. Fergusona i nekadašnjeg Liverpoolovog kapitena S. Gerrarda?
Nakon pažljivog razmatranja i razgovora s ljudima u klubu, smatram da je pravi trenutak da se povučem', naveo je odnedavno bivši trener Arsenala Arsen Wenger na zvančnom klupskom portalu.

Dostojanstveno, skromno s mjerom i bez lažne patetike "Topnike" je Wenger napustio nakon 22 godine.

"Zahvalan sam što sam imao privilegiju služiti klubu toliko nezaboravnih godina. Vodio sam klub s potpunom posvećenošću i integritetom. Želim se zahvaliti osoblju, igračima, direktorima i navijačima, koji ovaj klub čine tako posebnim. Pozivam naše navijače da stanu iza tima. Svi simpatizeri Arsenala, brinite se o vrijednostima kluba. Moja ljubav i podrška zauvijek", zaključio je Wenger u saopćenju.

A njegovim skorim odlaskom završit će jedno poglavlje Arsenala i engleskog nogometa uopće.


"Nisam ostao u klubu zato što sam tu već dugo, već zato što osjećam odgovornost prema navijačima, ljudima u klubu. Ljudi žele naslove i trofeje, a to i ja želim"
, dodao je.


Wenger je na klupi Arsenala zabilježio 572 pobjede, 235 remija i 192 poraza. Osvojio je tri titule prvaka Engleske te po četiri FA kupa i Community Shielda. 

U 17 sezona pod Wengerovim vodstvom Arsenal nikada nije bio slabiji od četvrte pozicije. Uz tri naslova, "Topnici" su pet puta bili viceprvaci, četiri puta su bili treći, a pet puta četvrti.
Nakon što je prije pet godina, nakon punih 27 sezona, klupu Manchester Uniteda napustio veliki sir Alex Ferguson, Wenger je ostao sam. 


Također, prije neoliko godina, dugogodišnju karijeru u engleskom nogometu, napustio je i Liverpoolov kapiten Steven Gerrard.

Sjajni vezni igrač Liverpoola Steven Gerrard, legenda i kapiten kluba sa Anfielda završio je karijeru koju je prije 25 godina, kao devetogodišnji dječak, počeo u akademiji ovog kluba.
Gerrard je u dresu Liverpoola odigrao 710 utakmica, a bio je kapiten od 2003. do 2015. godine. Za reprezentaciju Engleske odigrao je 114 mečeva.


"Bila je ovo najteža odluka u mom životu. Moja porodica i ja jednako smo bili u agoniji već dugo",
rekao je Gerrard i dodao da bi volio nastaviti fudbalsku karijeru, ali ne u nekom engleskom klubu jer se "nikad ne bi mogao suprotstaviti Liverpoolu na terenu".


Nisu to "likovi iz sjene", ova imena su brendovi, ikone klubova i zakletve navijača.
Reklo bi se, uobičajena pojava u svjetu fudbala. 


Međutim, ovaj trojac krasi posvećenost, historija, ljubav. Jednom rječju odanost, pojam koji se ne kupuje ma kakvim transferima, pojam koji se cijeni i zbog kog cijeli stadion ustaje. 


Na oproštajnoj utakmici skoro svaki fan nosio je majicu  s oznakom "Merci Arsene", a čak su i suparnički navijači pjevali "Samo jedan Arsene Wenger", što je bio dokaz njegovog statusa kao jednog od najutjecajnijih likova engleskog nogometa.


Dok nas vijest da je sir Alex Ferguson, najtrofejniji trener u historiji engleskog fudbala, u intenzivnoj njezi podsjeća da je život nekad više od nogometa, a nogomet ipak nešto više od broja naslova, karijere i sponzorstava.

Legende dolaze i odlaze, ali postoje neke figure u sportu koje su ostavile više od igre, koje su ušle u srca miliona ljdi. 


Wengerova priča s Arsenalom je završena, ali njegov trag koji je ostavio u ovom klubu nikada neće biti zaboravljena. 

Taj trag u historiji nogometa je ono što povezuje Arsenalovog šefa momčadi Arsena Wengera, Manchesterovog Alexa Fergusona i nekadašnjeg Liverpoolovog kapitena Stevena Gerrarda.

Trag, koji bi trebao biti smisao svakog angažmana pa i ovog sportskog, dati sve od sebe, utkati dušu i srce u posao koji voliš, ne biti vođa već lider, biti dio porodice, a ne samo transfera. 


Novinar: Lejla Trle

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.