Većina nas nakon kupovine veliki broj namirnica automatiski stavlja u frižider misleći da će ih tako zaštiti od kvarenje, te da će biti svježije i bolje prilikom konzumiranja. No, to ne mora uvijek biti slučaj.
Ovih pet namirinica je najbolje držati na sobnoj temperaturi:
Avokado - u frižideru će poprimiti smeđu boju zbog toga ga je najbolje držati van frižidera ili eventualno u paprinoj vrećici.
Paradajz - bez obzira da li ćete ga koristiti za salatu ili ćete praviti sos, paradajz je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Najbolje u posudi pored prozora.
Dinja - ukoliko je stavite u frižider vrlo brzo će se proširiti njen miris koji nimalo nije ugodan. Najbolje ju je oguliti i držati u plastičnoj kutiji.
Luk - ne odgovara mu suho mjesto i trebate ga držati dalje od drugih namirnica kako ne bi primile njegov miris zato ga čuvajte na tamnom mjestu.
Hljeb - koliko god vam to na prvu zvučalo nevjerovatno, hljeb će se vrlo brzo pokvariti u frižideru. Najbolje ga je držati u zatvorenoj kutiji na suhom mjestu, piše Divianarts.
(Adna Zukanović-Zilić)