7.10.2024. 16:39
0
Sladić: Upozorenja treba shvatiti ozbiljno
Pored upozorenja Agencije za vodno područje Jadranskog mora i Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji su izdali upozorenje o mogućim novim pojavama bujičnih potoka, klizišta i odrona, i meteorolog Nedim Sladić je danas upozorio i naglasio da ovog puta trebamo ozbiljno shvatiti upozorenja.

Nažalost, ističe Sladić, konsenzus sva tri korištena prognozna modela (ICON, ECMWF i GFS) govore da novi val obilnijih padavina očekujemo u noći s utorka na srijedu koji će se od zapada premještati prema jugoistoku.

- Izraženo visinsko strujanje s jugozapada dovlači veće količine vlage s Mediterana i u ovakvim uslovima ponovo najviše su pogođena područja Hercegovine. Posmatrajući strujanje zraka kao i vlagu kroz vertikalni presjek atmosfere, najobilnije padavine su u područjima uz Jadran, kao i na krajnjem jugu te istoku Hercegovine, gdje će one biti praćene grmljavinom, uzimajući u obzir koliko je dostupno toplotne energije, prije svega od mora, naveo je Sladić, prenosi N1.

Intenzivnije padavine, nažalost, ponovo i prolazno se očekuju i na sjeverozapadu i sjeveru Hercegovine, odnosno u područjima koja su već žestoko zahvaćena, a recimo da je to sjeverna granica očekivane padavinske zone.

- Ipak, postoje razlike. U odnosu na noć na petak, nemamo veće pristizanje hladnijeg zraka po visini pa je strujanje nešto slabije u odnosu na prošli put, pogotovo u nižim slojevima, a nemamo ni prizemne ciklone u Jadranu kao u petak. Stoga, za očekivati je da centralni dio Bosne (Kiseljak i sjevernije) ipak prođe sa znatno manjim količinama padavina te manjim rizikom ovog puta, ali ne i bez jednog jačeg, prolaznog pljuska. Smirenje padavina očekuje se u prijepodnevnim satima srijede, naveo je Sladić, te dodao:

- Brojna upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi su izdata, pa ih ozbiljno shvatimo ovog puta. Nije zgoreg ponovo ih podijeliti: https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/AKTUELNO/upozorenja.php

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.