6.11.2017. 18:19
0
"Kako reći roditelju koji bi sve dao za svoje dijete, da njihova mezimica boluje od raka. Teško je vjerujte mi"
Saznanje da bolujete od raka nikada nije jednostavno, međutim, Arnela Lončar se pozitivnim stavom odlučila boriti protiv te opake bolesti.

Dvedesetsedmogodišnjakinja je saznala da boluje od raka prije dva mjeseca i od tada se trudi da svojim primjerom moralište sve one koji prolaze kroz isto, a ljudima u istoj situaciji kao ona bar malo olakša dane pozitivnom mišlju. 

"Prije više od dva mjeseca otkrila sam kvrgu na desnoj dojci. Vrlo mala, skoro neprimjetna tačkica. Obzirom da zaista vodim računa o svom zdravlju odmah sam se obratila doktoru porodične medicine, koji mi je rekao, obzirom na moje godine i da nemam genetske predispozicije za oboljenje, da je upitanju žljezda koju ima skoro svaka žena. Preporuka ljekara je bila da za svaki slučaj uradim ultrazvuk dojke. Da biste dobili termin za snimanje ultrazvuka dojke morate čekati dva mjeseca. To je bio slučaj sa mnom. Nisam čekala taj termin, privatno sam otišla doktoru, i već na prvom pregledu, doktor Vernes Begovic je odmah posumnjao da se radi o zloćudnoj tumorskoj masi. Obzirom da nisam mogla vjerovati, sutradan sam otišla i kod doktorice Melike Klančević, koja mi je nažalost samo potvrdila dijagnozu. I tu kreće moja priča", rekla je za Source portal Arnela Lončar.

Arnela je majka dvogodišnje djevojčice koja je bila njena prva misao kada je saznala za oboljenje.

"Obzirom da sam majka dvogodišnje djevojčice, prvo sam pomislila na nju, I rekla sam sebi neću dozvoliti da njeno djetinstvo ispašta zbog mog trenutnog stanja. Sve će ovo proći, ali njene godine neću moći vratiti, sada treba da ima aktivnosti i svakodnevnicu kao i svako drugo dijete. Potrudit ću se i da ne osjeti da je došlo do nekih promjena, jer ovog puta sreća je na mojoj strani, ona ne zna šta je rak i kakve posljedice mogu biti. I hvala ti Bože na tome", rekla je naša sagovornica.

U cijeloj priči najteže joj je palo to što je znala, da onog trenutka kada kaže da je oboljela od te tako ružne, podmukle bolesti, će rastužiti njoj drage ljude, porodicu i prijatelje.

"Pitam vas, kako reči, jednom roditelju koji bi sve dao i učinio za svoje dijete, da njihova mezimica, princeza, maza, dvadesetsedmogodišnja, u njihovim očima još uvijek djevojčica, boluje od raka. Teško je vjerujte mi", iskrena je Arnela. 

Na osnovu svih pretraga koje je uradila na kliničkom centru, ustanovljeno je da je upitanju maligni tumor, koji je narastao 3 centimetra i šest milimetara. 

"Trenutno čekam konzilij ljekara, koji će odrediti kada će biti operacija i koja terapija će se primjenjivati", rekla nam je Arnela Lončar.

Njena okolina je bila u nevjerici kada je saznala da Arnela boluje od raka i svi su se nadali sve do nalaza biopsije da je u pitanju neka greška.

"Nažalost, ispostavilo se da je sve ovo surova realnost koja se trenutno dešava meni,  ja sam se pomirila sa njom i uopšte me nije strah onog što dolazi. Imam veliku podršku svog supruga, porodice i prijatelja", rekla nam je Arnela i dodala:

"Bolest je samo jedno iskušenje, ne znači ako ste bolesni da ste i manje vrijedni, i da samom spoznajom prestajete biti sve ono što ste bili do tada. Ja sam majka, supruga, kćerka, sestra, rodica, prijateljica i žena koja voli i živi život. Bolest ne pita za godine i više nema pravila, žene moraju biti svijesne i voditi računa o svom zdravlju. Rak obuzima naše tijelo ali zaista ne smijemo dozvoliti da uzme i naš duh. Mi sami odlučujemo o tome. Dođe kao nepozvan gost u naše tijelo, a niko od nas ne voli takvu vrstu gostiju, i baš tako se i trebamo ponašati prema njemu, ignorisati i jedva čekati da ode. A dok ne ode vi se smijite, ljubite, volite, uživajte u svemu što vam život pruža, a kada ode onda sve ovo puta dva"
, rekla je naša sagovornica koja je zahvalna Bogu na svemu što joj je dao i što ima.

Razgovarala: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.