4.1.2024. 16:38
0
Evo kako možete provjeriti je li vam telefon hakiran
Ovo je jedan od najefikasnijih načina na koje možete da provjerite da li vam je telefon hakiran. Ako se baterija zagrijava bez razloga (čak i kada nije na punjaču), moguće je da se radi o aplikaciji koja je uključena u pozadini, čak i dok je ekran isključen.

Kako biste provjerili potrošnju baterije, trebalo bi da u podešavanjima odaberete Battery, pa Battery Usage. Potražite da li postoji bilo šta neobično, kao što su nepoznate aplikacije ili nagli skokovi procenata, piše B92.

Ukoliko ste nešto primijetili, restartujte telefon, isključite aplikaciju koja pretjerano troši i izbrišite je ukoliko je potrebno.

Česta pojava su "pop-up" reklame. Sada sve češće već znamo kada mogu da se pojave i gdje.

Najbolje što možete da uradite jeste da pronađete koja vam aplikacija šalje reklame (ili koji sajt ako je internet preglednik u pitanju), i onda da ih isključite.

Ukoliko primijetite neobične izvode iz banke, odnosno transakcije s vašeg računa za koje ste sigurni da ih niste napravili, veoma je moguće da ste žrtva hakera.

Kako biste učinili sve što je u vašoj moći da spriječite krađu bankovnih podataka, prije nego što nekoj aplikaciji ili internet-stranici omogućite uvid u podatke o svojoj kartici, provjerite njen SSL sertifikat – to znači da URL počinje sa "https", prenosi portal Make Use Of.

Ako vam prijatelji kažu da su dobili neki čudan SMS od vas, ili vas kontaktira neko s nepoznatog broja zbog navodne poruke koje ste mu poslali, postoje velike šanse da je vaš uređaj hakiran.

Na ovaj način, zlonamjerni softver pokušava da se "proširi", odnosno da se nađe u što većem broju uređaja. Ako primijetite neku nepoznatu aplikaciju (koja bi mogla da bude uzrok ovog problema), obavezno joj zabranite pristup i izbrišite je.

(Ajdin B.)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.