7.3.2024. 20:32
0
Da li je ovo početak kraja svjetski poznatog modnog brenda?
Dionice Hugo Bossa pale su 18 posto nakon što je postalo jasno da možda neće ostvariti ciljeve prodaje za 2025. zbog slabljenja potrošačke potražnje.

Njemačka marka visoke mode tako je blizu toga da zabilježi najmanju prodaju od 2016. jer očekuje da će prodaja sljedeće godine rasti sporije. Izvršni direktor Daniel Grieder rekao je u četvrtak da je 2023. godina bila rekordna zbog rasta prodaje od 18 posto, odnosno na 4,2 milijarde eura.

"Rast je ponovno bio vezan uz sve brendove, regije i distribucijske kanale koji su pridonijeli dvoznamenkastim poboljšanjima", istaknuli su u svom izvještaju.

Prodaja je u Sjevernoj i Južnoj Americi također bila snažna - bez obzira na usporavanje potrošnje kupaca iz te regije, prošle je godine prodaja skočila za 23 posto.

Ove godine očekuju skromniji rast od tri do šest posto i dosegnuti 4,3 do 4,45 milijarde eura. Grieder je dodao da će ambicija da dosegnu vrijednost prodaje od pet milijardi eura, koja je izvorno bila zacrtana za 2025., ipak biti "malo odgođena", piše NBC.

I drugi brendovi, uključujući Burberry i LVMH, očekuju usporavanje prodaje.

- Čak i ako se raspoloženje potrošača, tu i tamo, malo zaoštrava, zapravo smo na pravom putu i vjerujemo da idemo naprijed. Bez obzira na makroekonomsko okruženje i geopolitička pitanja, na dobrom smo putu - rekao je Grieder. Uvjeren je da je pozicija Hugo Bossa u budućnosti sigurna zato što je dobro pozicioniran kao "priuštivi luksuzni brend" što znači da može biti fleksibilniji s cijenama.

"Dodatno ćemo potaknuti relevantnost brenda. Nakon što je kompanija posljednjih godina uspješno učvrstila svoju poziciju u svijesti potrošača, ubuduće će staviti još veći naglasak na poticanje angažmana s potrošačima, s ciljem dugoročnog zadržavanja njihove lojalnosti", navode u izvještaju za 2023, prenosi Jutarnji.hr.

- Mislim da imamo dobru cijenu i vrijednost proizvoda - zaključuje izvršni direktor Hugo Bossa.

(Ajdin B.)

Hugo Boss
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.