21.8.2018. 21:45
0
Lavrov: Potrebno je izbjegavati postupke koji će ići prema linijama podjela
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Srbija i Rusija imaju zajedničku poziciju kad jer riječ o neophodnosti da se na Balkanu izbjegnu postupci koja će dovoditi do novih linija podjela, prenosi agencija Beta.

Lavrov je u Sočiju poslije razgovora sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem rekao da kosovski Albanci ne realizuju sporazume sa Srbijom i da se Rusija  zalaže za potpuno i direktno sprovođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

- Generalno mi sa Srbijom imamo zajednički stav da je potrebno izbjegavati bilo koje postupke koji bi mogli da dovedu do novih linija razdvajanja na Balkanu i koji podržavaju princip 'ili sa nama ili protiv nas - rekao je Lavrov.

Dačić je rekao da je rješenje za Kosovo nemoguće bez podrške Rusije i da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić redovno informišu rusko rukovodstvo o toku dijaloga s Prištinom.

Odgovarajući na pitanje novinara Dačić je rekao da će kosovski Albanci dobiti Preševsku dolinu, s većinskim albanskim stanovništvom na jugu centralne Srbije, "kad na vrbi rodi grožđe".

Lavrov je ocijenio i da je Beograd konstruktivan u pregovorima s Prištinom, što se ne može reći za poziciju kosovskih Albanaca.

- Oni ne ispunjavaju sporazume koji su postignuti i smatramo da EU mora u punoj mjeri da shvati svoju odgovornost za takvu situaciju i da radi na realizaciji spomenute rezolucije Vijeća sigurnosti UN - a - rekao je šef ruske diplomatije.

On je pozvao snage NATO-a na Kosovu i misiju EU da "ne dozvole nasilje i vandalizam na Kosovu nad Srbima i vjerskim objektima".

- Ubijeđen sam da sigurna budućnost Balkana može da se postigne u okviru ravnopravne opšteevropske saradnje za šta se principijalno zalažu i Rusija i Srbija. Mi ćemo i dalje forsirati takve pristupe u okviru UN, OEBS-a, Vijeća Evrope i na drugim multilateralnim forumima - rekao je Lavrov.

Dačić je optužio Zapad za dvostruke standarde i rekao da Srbija bez podrške Rusije ne bi mogla da odbrani nacionalne interese i teritorijalni integritet, kao i da će Srbija isto tako pružati podršku Rusiji.

- Srbija se nije pridružila, niti će se pridružiti, sankcijama protiv Rusije i ruskog naroda - rekao je srbijanski ministar.

- Kao što je i Sergej rekao, albanska strana nije ispunila ništa od dogovora. Mi želimo da se napravi kompromis, da se dođe do dogovora ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na Zapadu, koji Prištini gledaju kroz prste kada je riječ o njihovim obavezama - rekao je Dačić.

Šef srbijanske diplomatije je dodao da je došlo i do promjene kod nekih zemalja na Zapadu koje sada dozvoljavaju da se priča o kompromisnom rješenju.

Dačić je dodao da se Srbija priprema za posjetu predsjednika Rusija Vladimira Putina, što je, prema njegovim riječima, za Srbiju "događaj od prvorazrednog značaja". 

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.