30.7.2023. 9:14
0
Zašto kupači u Jadranskom moru osjećaju peckanje i svrbež dok plivaju?
Ako ste primijetili svrbež i peckanje dok plivate u moru, za to su krivi sićušni organizmi koji su se razmnožili u moru uz slovensku obalu.

Iz Akvarija Piran objasnili su u objavi o čemu se tačno radi.

“U moru se ovih dana mogu vidjeti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi ‘krezei’ ponovo razmnožili. Zato, ako osjetite malo peckanje i svrbež dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm”, napisali su na Facebook stranici uz fotografiju organizama pod mikroskopom, piše Index.hr.

Inače, planktonski puževi (Creseis acicula) hrane se tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona.


(Admir O.)

MoreJadran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.